sursa foto: ziarulfaclia.ro/
FactualSpot

Consiliul Concurenței a luat în vizor creșterea masivă a prețurilor la măști chirurgicale

0

Cererea de măști chirurgicale a crescut semnificativ în contextul în care continentul european este amenințat de răspândirea coronavirusului dar și pentru că numărul celor diagnosticați cu gripă s-a dublat în decursul unei săptămâni.

Dat fiind faptul că oferta de pe piață nu face față cererii aflate în continuă creștere, unii agenți economici au profitat mărind prețurile cu un procent masiv. Prețul măștilor simple din hârtie s-a scumpit de circa 100 de ori, iar cele cu filtru au ajuns la o majorate de 2000%.

Contactat de PeROL.ro, Bogdan Chirițoiu, președinte Consiliul Concurenței, a declarat că autoritatea națională în domeniul concurenței investighează în momentul de față comportamentul companiilor care comercializează produse şi echipamente de protecție din domeniul sănătății și securității în muncă, în contextul majorării excesive a prețurilor acestora.

„La ora actuală cererea de echipamente medicale de protecție, respectiv măști medicale, este foarte mare, iar producătorii nu reușesc să acopere solicitările. În același timp, însă, nu este normal ca unele companii să profite de această situație și să crească prețurile nejustificat.” transmite prin intermediul comunicatului, președintele Consiliului Concurenței.

„Dacă vom constata încălcarea regulilor de concurenţă, așa cum știți, companiile implicate riscă amenzi care pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri.” mai specifică Bogdan Chirițoiu.

Legea concurenței (nr.21/1996) specifică faptul că în împrejurări excepționale, precum: situații de criză, dezechilibru major între cerere și ofertă și disfuncționalitate evidentă a pieței, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor pentru sectoare economice determinate sau chiar blocarea prețurilor.

Asemenea măsuri pot fi adoptate, cu avizul Consiliului Concurenței, prin hotărâre  de Guvern, pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri.

Institutul Național de Sănătate Publică a prezentat câteva sfaturi privind utilizarea măștilor 

Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) susţine că, în momentul de faţă, farmaciile dispun de un stoc minimal pentru cererile curente de măşti de protecţie, fără posibilitatea de a suplimenta, ca urmare a lipsei de stoc la nivel de producători (naţional şi internaţional).

COVID-19 vs. SARS – care virus e mai periculos? Care este situația și ce măsuri de protecție poate lua populația?

Articolul precedent

Propunerea PNL pentru guvernare ar putea fi tot Ludovic Orban. Rareș Bogdan: „Tot ce face PNL pentru a reașeza țara, PSD blochează”

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual