sursa foto: digi24.ro
De la DosarSpot

Condamnări în #DosarulCocainaDeLaMareaNeagră –> Șoferii sârbi au primit fiecare câte 9 ani și 4 luni de închisoare

0

Șoferii sârbi Tode Krstic și Nenad Cvetkovic au fost condamnați la câte 9 ani și 4 luni de detenție în dosarul „Cocaina de la Marea Neagră”, potrivit deciziei instanței, după ce dosarul a fost trimis în instanță în iulie 2020, de procurorii DIICOT. Sentința nu e definitivă și poate fi atacată cu apel.

Pe scurt, în condamnare, judecătorii arată că: „Se dispune confiscarea, prin echivalent, de la inculpatul Krstic Tode, a sumei de 18.000 euro, reprezentând contravaloarea autotractorului marca Renault, înmatriculat în Serbia, precum și confiscarea, prin echivalent, de la inculpatul Cvetkovic Nenad, a sumei de 12.000 euro, reprezentând contravaloarea autotractorului marca Renault, înmatriculat în Serbia.” Instanța, de asemenea, „dispune confiscarea cantității de 994,58 grame de cocaină, rămasă în urma analizelor de laborator și după reținerea contraprobelor, din proba ridicată din parcarea (…) şi depusă la Camera de Corpuri Delicte a I.P.J Constanța (…) și dispune prelevarea de la inculpaţii Krstic Tode şi Cvetkovic Nenad a probelor biologice în vederea introducerii profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.”

Singurii membri ai rețelei de crimă organizată Balkan Cartel prinși de autoritățile române sunt cei doi șoferi, după ce, la finalul lui martie 2019, poliția a descoperit pe plaja din Sfântu Gheorghe o tonă de cocaină de puritate 90%.

În dosar, au fost trimiși în judecată și arestați și doi polițiști rutieri din Ilfov, Costinel Bobîrnea și Cătălin Popaene, care au luat mită 2000 de euro fiecare pentru a nu îi amenda pe șoferi, când au fost depistați în trafic în timp ce conducea cu permis necorespunzător (traficanții aveau permis de conducere de tip B, și nu E, cel necesar pentru remorcă) și avea în remorcă o cantitate importantă de droguri.

Liderul operațiunii este  un cetățean de origine libaneză cu rezidența în Brazilia, Joseph Nor Eddine Nasrallah, poreclit Sheik-ul, potrivit datelor furnizate DIICOT de către cei de la DEA (Drugs Enforcement Agency – agenția americană de combatere a drogurilor).

DIICOT a arătat că, având în vedere puritatea (gradul de concentrație deosebit de ridicat, în jur de aproximativ 90%) cocainei depistate (1.797,399 kilograme în total), valoarea de piață a acesteia este de aproximativ 200.000.000 euro en gros, respectiv aproximativ 600.000.000 euro en detail, astfel cum rezultă și din datele furnizate de către Agenția Națională Antidrog, potrivit Raportului anual cu privire la traficul și consumul de droguri în anul 2018 în România: „Cocaina avea un preţ foarte scăzut la plecarea din Brazilia, respectiv 5.000 USD/kilogram, la care se adăugau cheltuielile de transport, ajungând la un preţ final de 8.000-9.000 euro/kilogram în ţara de destinaţie din Europa, în funcţie de cantitatea livrată, care niciodată nu era mai mică de 500 kilograme, deoarece în caz contrar această „afacere” nu mai era rentabilă”, arată DIICOT.

Traficanții au avut ghinion cu vremea nefavorabilă și cu faptul că zona în care au navigat cu bărcile pline cu cocaină sunt bancuri de nisip. Așadar, una dintre bărci, cu o tonă de cocaină, a naufragiat la Sfântu Gheorghe. Alte pachete cu sute de kilograme de cocaină au fost găsite pe litoralul românesc sau în apele Bulgariei.

Totuși, traficanții au reușit să fugă cu cea de-a doua barcă și cu 30 de pachete a câte un kilogram de cocaină. Procurorii au găsit până la urmă barca parcată într-o benzinărie pe centura Capitalei, pe sensul de mers către Domnești, însă mai erau doar 3 kilograme de stupefiante în ea.

Pe lângă cei 2 polițiști, doar un român, Silviu Augustin Pălăcean, și cei 2 șoferi sârbi au fost prinși și arestați, restul au mandate de arestare în lipsă. Ceilalți membri ai grupării dați în urmărire internațională sunt, potrivit Tribunalului București:

 • Antonio Domenech Duran
 • Juan Edgar Palacios Leon
 • Alin Bogdan Şugar
 • Pedro Ruben Palacios Leon
 • Iuliana Matei
 • Jesus Alvaro Henares Calero
 • Augustin Iosif Şugar
 • Rostyslav Kirnos
 • Alexandru Postolea
 • Predrag Stojic
 • Gabiel Manole
 • Claudiu Alexandru
 • Antonio Juan Nieto Sabater

Pe 27 octombrie, Tribunalul București a declinat acest dosar către Tribunalul Tulcea, după un conflict negativ de competență soluționat de ÎCCJ.

Activitățile infracționale ale grupului au vizat în principal trei componente:

 • Plasarea cocainei în apele teritoriale, care a implicat o navă maritimă cu pavilion Insulele Marshall și echipajul acesteia, precum și o altă navă maritimă cu pavilion ucrainean. Din probe a rezultat că prima navă a încărcat în Portul BELEM – Brazilia la data de 09.02.2019 pornind spre Constanța, încărcătura constând inclusiv în cantitatea de 3 tone cocaină, care trebuia să ajungă în Europa, România. Responsabilă pentru plasarea cocainei a fost o persoană aflată în conexiune strânsă cu inculpatul N.J.N.E. (cunoscut drept SHEIK-UL);
 • Introducerea cocainei în România, în care a fost implicată o celulă bine constituită, formată din 15 persoane de naționalitate română, spaniolă și ucraineană, toate inculpate în prezenta cauză. În România, inculpații au cumpărat două bărci de viteză, un autoturism de teren, au închiriat 6 autoturisme, precum și două pensiuni în zona Deltei Dunării, pe Brațul Sfântul Gheorghe, județul Tulcea pentru a desfășura activități de recuperare din apele teritoriale ale României a cocainei și aducere pe uscat cu cele două bărci cumpărate;
 • Transportul cocainei spre Europa de Vest/Balcanii de Vest – trebuia să fie acoperit de o celulă de transport formată din cetățeni sârbi ce dețineau mijloace de transport de tip TIR ce aveau prevăzute compartimente ascunse în caroseria remorcilor. În compartimentele ascunse din cele două tiruri identificate se puteau transporta aproximativ 3 tone cocaină.

4.931 cazuri noi de persoane infectate, însă rata de infectare a ajuns la 43,7%. La ATI sunt internați 1.187 de pacienți cu coronavirus

Articolul precedent

Trei președinți într-o săptămână. Punerea sub acuzare a lui Vizcarra a adus Peru într-o criză politică

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar