sursa foto: pinterest.com
FactualSpot

Condamnare la 6 luni de închisoare cu executare pentru uciderea unui câine în Franța

0

„Începem să avem tot mai multe condamnări la închisoare pentru acte de cruzime comise asupra animalelor. Ceea de dovedeşte că magistraţii devin conştienţi de drepturile animalelor şi de opinia publică, a declarat o persoană într-un caz apărut în Franța. Un bărbat de 22 de ani din Franța a fost condamnat luni, 13 ianuarie, la un an de închisoare, din care şase luni cu executare, pentru înjunghierea şi uciderea, din răzbunare, a unui câine aflat la plimbare alături de stăpâna lui, au declarat reprezentanţii unei asociaţii pentru apărarea animalelor pentru AFP.

O femeie o plimba în lesă pe Ginger, o femelă de opt ani din rasa malinois, pe data de 8 ianuarie, pe străzile orașului Bonneuil-sur-Marne, o localitate aflată la 15 kilometri de Paris, când un bărbat, purtând o cagulă, a atacat câinele cu un cuţit, animalul murind după câteva minute.

„Să ucizi câinele cuiva pentru a te răzbuna echivalează cu comiterea unei violenţe asupra stăpânului său. Aşa au considerat judecătorii de la Tribunalul Corecţional din Creteil, care l-au condamnat pe tânărul de 22 de ani la un an de închisoare, din care şase luni cu executare”, a declarat Patrice Grillon, avocat al Baroului din Paris, cea care a apărat în instanţă mai multe asociaţii pentru apărarea animalelor, precum şi stăpâna câinelui ucis.

Atacatorul a fost condamnat și la plata a 3.000 de euro despăgubiri proprietarei animalului. Avocatul s-a declarat mulţumit de această pedeapsă.

În România, Judecătoria Sectorului 1 a decis, la începutul anului 2020, arestarea preventivă pentru 30 de zile a unui bărbat bănuit că a spânzurat un câine în centrul Capitalei, fiind pentru prima oară când autoritățile au luat o astfel de măsură într-un caz de cruzime împotriva animalelor.

Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor reglementează obligațiile deținătorilor de animale, și anume:

  • Obligația de a avea un comportament lipsit de brutalitate față de acestea, de a asigura condițiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute, precum și de a nu le părăsi sau izgoni (art. 4)
  • Deținătorilor de animale le este interzis să aplice tratamente rele, precum: lovirea, schingiuirea și alte asemenea cruzimi.

Prin rău tratament, conform legii, se înțelege comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, maltratarea și supunerea animalelor la eforturi inutile, precum și neasigurarea condițiilor minime necesare vieții și bunăstării acestora. De asemenea, tot legea arată că prin cruzime față de animale se înțelege: a) omorârea animalelor, cu intenție.

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau  cu amendă: a) uciderea animalelor, cu intenție, fără drept, mai spune Legea 205/2004 (art. 25, alin. 1, lit. a).

Milionarul spaniol care a făcut contrabandă cu un tablou semnat de Picasso a primit o amendă de 52 milioane de euro

Articolul precedent

După doi ani de interdicție, accesul la site-ul Wikipedia a fost restaurat. Curtea Constituțională constatase încălcarea libertății de exprimare

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual