Sursă Foto: TVR.ro
De la DosarSpot

Condamnare definitivă la 10 ani de închisoare cu executare în cazul fostului baron PSD Nicușor Constantinescu

0

Fostul președinte al Consiliul Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost condamnat astăzi la 10 ani de închisoare cu executare, decizia Înaltei Curți de Casașie și Justișie fiind definitivă în acest dosar. 

Trebuie menționat și că acesta mai execută deja o pedeapsă de şapte ani şi patru luni de închisoare după ce a fost condamnat definitiv și în alte două dosare. 

Nicușor Constantinescu este acuzat că în timp ce deținea funcția de președinte al Consiliului Judeţean Constanţa, ar fi autorizat plăți ilegale și a prejudiciat instituția pe care o conducea cu peste 30 milioane de lei şi statul cu peste un milion de lei, potrivit digi24.ro.

Curtea de Apel București s-a pronunțat în primă instanță, în iulie 2016, condamnându-l pe pe fostul președinte al Consiliului Județean Constanța la 15 ani cu executare, însă, această decizie a fost contestată ulterior. Pe lângă Constantinescu, au mai fost trimise atunci în judecată încă 15 persoane, Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa şi alte două firme.

Potrivit procurorilor DNA, Nicușor Constantinescu a constituit un grup infracțional organizat, alături de R.A.J.D.P. Constanța și Gâmbuțeanu Adrian George, căruia s-au alăturat în prealabil și o parte din restul inculpaților: Felicia Tăicuțu , Titi Cenușă și Gică Ene, având scopul de a înfăptui anumite infracțiuni ce vizau în mare parte interesele economice ale Consiliului Județean Constanța.

Rechizitoriul procurorilor DNA

„La comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a fost ajutat de ceilalți inculpați, cu funcții de conducere în cadrul U.A.T.J. Constanța, care și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, după cum urmează:

  • Tăicuțu Felicia, nu a urmărit legalitatea cheltuielilor angajate de la bugetul U.A.T.J., în cadrul programelor arătate, împrejurări care au dus la plata nelegală a sumelor de bani amintite, către R.A.J.D.P. Constanța.
  • Cenușă Titi, Simion Lucian și Vlăducă Constantin nu au verificat respectarea și aplicarea corectă a tehnologiilor de execuție, a contractelor și normelor tehnice în vigoare și au admis la plată lucrări corespunzătoare din punct de vedere calitativ și cantitativ
  • Gâmbuțeanu Adrian George a emis facturile care au condus la plata nelegală a sumelor de bani de către U.A.T.J. Constanța către R.A.J.D.P. Constanța.
  • Țițimeaua Ionuț a încălcat dispozițiile legale care interzic plata în avans din fonduri publice pentru achiziția de imobile, prevederile procesului verbal de negociere și a modificat natura actului juridic încheiat cu SC Stop SRL, contribuind astfel la efectuarea de plăți nelegale către societatea comercială amintită.
  • Pârvu Tudorel și Gavrilă Dima Bogdan Teoniu i-au ajutat pe inculpații Constantinescu Nicușor Daniel și Tăicuțu Felicia să comită infracțiunea de abuz în serviciu reținută în sarcina lor, prin semnarea unor acte adiționale, în legătură cu contractul de închiriere al celor 11 autoturisme”, arată procurorii, în rechizitoriu, potrivit digi 24.ro

Nicușor Constantinescu mai are și alte condamnări în primă instanță și din alte doare în care este judecat pe fond. Mai mult decât atât, se pare că în luna mai, fostul baron PSD a mai primit o condamnare de patru ani cu executare, din partea Tribunalului din Constanța, în dosarul achiziției unui elicopter pentru situații de urgență, însă decizia nu este definitivă.

Încălzirea globală răstoarnă lumea cu susul în jos. Londra va avea un climat similar Barcelonei până în 2050

Articolul precedent

Ana Birchall, despre relația cu SUA: „România va rămâne pe viitor acelaşi partener strategic loial și consecvent”

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar