sursa foto: libertatea.ro
FactualSpot

Comisia propune soluția legislativă pentru a elimina din Uniunea Europeană gazele cu efect de seră, până în 2050. Greta Thunberg: Această lege a climei reprezintă o predare

0

UE urmărește să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050, acesta fiind principalul obiectiv al Pactului Ecologic European: o economie durabilă și dezvoltată prin eliminarea gazelor cu efect de seră de pe teritoriul Uniunii Europene în procent de 100%.

Comisia Europeană a prezentat primul „act legislativ european privind clima” pe data de 4 martie prin care dorește să pună în practică obiectivul UE de neutralizare climatică  în toate sectoarele economiei, în special transporturile, energia, agricultura, clădirile și sectoarele industriale, de exemplu cele ale siderurgiei, cimentului, TIC, textilelor și produselor chimice.

Propunerea legislativă a fost înaintată Parlamentului European, Consiliului, Comitetului Economic și Social și Comitetului Regiunilor pentru a fi examinată în cadrul procedurii legislative obișnuite.

Greta Thunberg, cunoscuta activistă în domeniul mediului a fost prezentă la Bruxelles pentru a discuta cu deputații europeni despre viitorul legislației UE în politica de mediu și obiectivele climatice stabilite. Conform calculelor Gretei, Pactul ecologic european are sub 50% șanse de a limita încălzirea globală. Tânăra a adus critici dure la adresa oficialilor europeni, susținând că situația necesită măsuri imediate: „Această lege a climei reprezintă o predare. Natura nu negociează și nu poți face acorduri cu fizica. Obiectivele dumneavoastră îndepărtate nu vor însemna nimic dacă emisiile mari vor continua în ritmul de astăzi, chiar și pentru doar câțiva ani”, le-a spus Thunberg euro parlamentarilor.

 „Nicio politică, plan sau acord nu vor fi suficiente” atâta timp cât blocul „va continua să ignore bugetele de CO2 care se aplică pentru astăzi”, a mai spus Greta Thunberg.

Totodată, Comisia lansează o consultare publică cu privire la viitorul Pact climatic european, anunțat a fi lansat înainte de Conferința Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice care va avea loc la Glasgow în noiembrie 2020 (COP26). Prin intermediul consultărilor ce se vor desfășura pe parcursul a 12 săptămâni, publicul va fi implicat în proiectarea în comun a acestui instrument menit să facă auzită vocea cetățenilor și să le confere un rol în conceperea noilor acțiuni, în schimbul de informații, în lansarea de activități la nivel local și în promovarea soluțiilor care pot fi reproduse și în alte locuri.

Se înmulțesc cazurile de români infectați cu COVID-19: al nouălea caz confirmat

Articolul precedent

Primăvara începe cu New York: a intrat în vigoare legea care interzice în totalitate comercializarea pungilor de plastic de unică folosință

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual