sursa foto: guv.ro
FactualSpot

Comisia JURI a respins-o pe Rovana Plumb. Siegfried Mureșan: „România trebuie să facă o nouă nominalizare. Avem nevoie de un comisar al României, nu de un comisar al PSD și al Vioricăi Dăncilă.”

0

Printr-o postare pe pagina lui de Facebook, Siegfried Mureșan a menționat avizul negativ al Comisei JURI a Parlamentului European cu privire la numirea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european la Transporturi. Rovana Plumb este incapabilă să fie comisar european.

De asemenea, Rareș Bogdan anunță, tot printr-o postare pe Facebook:

Vot 13+, 7- , Plumb
Așa se întâmpla și in cazul celui din Ungaria. VOT 12+, -9
Romania si Ungaria trebuie sa propuna alti candidati astazi, cel tarziu maine, pentru a putea intra si acestia pe proceduri.”

Eforturile lui Plumb au fost de prisos

Rovana Plumb a transmis în această dimineață o scrisoare în limba engleză Comisiei JURI, prin care anunța că și-a plătit creditul de 800.000 de lei, cel care ar fi general un conflict de interese. Așa cum am arătat AICI, Rovana Plumb a fost chemată joi pentru a da lămuriri cu privire la neconcordanțele dintre cele două declarații de avere depuse, la Bruxelles, respectiv la București, iar Comisia JURI a găsit că aceste neconcordanțe pot genera un conflict de interese.

În scrisoarea trimisă luni, Rovana Plumb mai precizează că, până la data de 23 octombrie, când noua Comisie Europeană va fi votată în plenul Parlamentului European, toate datoriile cu privire la conflictul său de interese vor fi șterse.

Europarlamentarul a arătat că i-a oferit creditorului ei, pe nume Elena Loghin – conform declarației ei de avere, două apartamente pe care le deține şi că acesta ar fi acceptat acest tip de rambursare, datoria urmând să fie ştearsă.

Conform declaraţiei de avere a Rovanei Plumb, depusă în 2015, pe care o putem găsi pe site-ul Camerei Deputaţilor, aceasta deţine două apartamente în Bucureşti, unul de 50 mp, altul de 80 mp, unul în Dâmboviţa, de 48 de mp, precum şi un imobil în Pantelimon, de 671 de mp, din care deţine o cotă-parte de 1/2.

„Având în vedere acest lucru, și pentru a debloca această situație, am făcut pași pe care sunt convinsă că JURI le va considera o soluție adecvată. Astfel, am oferit creditorului rambursării (persoană fizică) două apartamente pe care le dețin în România, care sunt deja în declarația financiară și aceasta a acceptat ca o plată integrală imediată a datoriei mele. În consecință, datoria care a generat îngrijorările dumneavoastră nu mai există. Cât de curând posibil, până pe 23 octombrie 2019 când Parlamentul European va vota noua Comisie, soluțiile menționare mai sus vor fi puse în aplicare”, arată Rovana Plumb în scrisoarea trimisă Comisiei JURI.

Darea în plată – procedeu

Modalitatea de ștergere a datoriei poartă numele de dare în plată, reglementată în noul Cod Civil la art. 1.492: (1) Debitorul nu se poate libera executând o altă prestație decât cea datorată, chiar dacă valoarea prestației oferite ar fi egală sau mai mare, decât dacă creditorul consimte la aceasta. În acest din urmă caz, obligația se stinge atunci când noua prestație este efectuată. (2) Dacă prestația oferită în schimb constă în transferul proprietății sau al unui alt drept, debitorul este ținut de garanția contra evicțiunii și de garanția contra viciilor lucrului, potrivit regulilor aplicabile în materia vânzării, cu excepția cazului în care creditorul preferă să ceară prestația inițială și repararea prejudiciului. În aceste cazuri, garanțiile oferite de terți nu renasc.”

Așadar, eliberarea de datorie se poate face prin intermediul bunurilor imobile doar dacă creditorul este de acord. De asemenea, darea in plata făcută în acest mod operează în măsura în care se respecta forma actului autentic.

Așa cum se arată în Codul de Procedură civilă, la art. 269, „înscrisul autentic este înscrisul întocmit sau, după caz, primit și autentificat de o autoritate publică, de notarul public sau de către o altă persoană învestită de stat cu autoritate publică, în forma și condițiile stabilite de lege. Autenticitatea înscrisului se referă la stabilirea identității părților, exprimarea consimțământului acestora cu privire la conținut, semnătura acestora și data înscrisului.”

Cu alte cuvinte, datoria va fi ștearsă în modalitatea menționată de doamna Plumb în măsura în care se va încheia un act notarial.

Puteți citi în întregime scrisoarea Rovanei Plumb către președintele Comisiei JURI, Lucy Nethsingha: Letter-to-the-JURI-Committee-Chair.

Ședința Comisiei JURI

Așa cum am arătat vineri, membrii Comisiei JURI au fost anunţaţi că luni va avea loc o şedinţă extraordinară cu ocazia căreia trebuie să ajungă la o decizie finală privitoare la candidaţii României şi Ungariei pentru funcţia de comisar european, respectiv Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi. Obiectivul şedinţei este acela de a face recomandări, care au ca scop să rezolve conflictul de interese real sau potenţial şi apoi să fie desprinsă o concluzie. Şedinţa Comisiei va avea loc luni, între orele 11.30 şi 12.30, ora României.

Deși europarlamentarul Siegfried Mureșan, arătase în această dimineață, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că ședința nu va mai avea loc, Comisia JURI a votat, până la urmă, împotriva candidaților României și al Ungariei.

Procedura prin care a fost stabilită ordinea candidaților pe buletinele de vot pentru prezidențiale. Codrin Ştefănescu: BEC a tras la sorţi până a ieşit Klaus pe prima poziţie

Articolul precedent

Acuzații aduse Vioricăi Dăncilă în urma respingerii Rovanei Plumb în funcția de comisar european. Prim-ministrul va avea miercuri consultări cu Preşedintele pentru o nouă propunere

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual