sursa foto: johnnyalive/ euobserver.com
FactualSpot

Comisia Europeană recomandă statelor membre și asociate Spațiului Schengen prelungirea restricțiilor pentru călătoriile către zona europeană până la 15 iunie

0

Comisia Europeană a reiterat statelor membre ale spațiului Schengen și statelor asociate spațiului Schengen sugestia de a prelungi cu încă 30 de zile, până la 15 iunie, restricția temporară privind călătoriile neesențiale către UE.

Începând cu luna martie, toate statele membre ale UE (cu excepția Irlandei) și țările din afara UE care fac parte din spațiul Schengen au luat decizii naționale de punere în aplicare și de prelungire a acestei restricții de călătorie.

Deși unele state membre ale UE și unele state asociate spațiului Schengen fac pași preliminari în direcția relaxării măsurilor de combatere a răspândirii pandemiei, situația rămâne fragilă, atât în Europa, cât și la nivel mondial, motiv pentru care oficialii europeni caută măsuri pentru a reduce riscul de răspândire a bolii prin intermediul călătoriilor în UE.

Restricția de călătorie, precum și invitația de a o prelungi, se aplică „zonei UE+”, care include toate statele membre ale spațiului Schengen (inclusiv Bulgaria, Croația, Cipru și România) și cele 4 state asociate spațiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) – în total, 30 de țări.

Eliminarea restricțiilor de călătorie trebuie să se facă eșalonat: după cum se subliniază în Foaia de parcurs europeană comună în ceea ce privește ridicarea măsurilor de izolare, controalele la frontierele interne vor trebui să înceapă să fie eliminate treptat și într-un mod coordonat, și apoi, într-o a doua etapă, să fie relaxate restricțiile la frontierele externe.

Obiectivul general – de a limita răspândirea coronavirusului prin intermediul unui nivel scăzut de interacțiune socială – este încă valabil. În ciuda progreselor înregistrate în multe țări europene, situația la nivel mondial este foarte fragilă. Este imperativ ca măsurile să fie luate treptat, diferitele restricții urmând să fie ridicate etapizat.” a declarat Margaritis Schinas, vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european.

Cetățenii UE, cetățenii țărilor din afara UE care fac parte din spațiul Schengen și membrii de familie ai acestora, precum și resortisanții țărilor terțe care sunt rezidenți pe termen lung în UE sunt exceptați de la aplicarea restricției de călătorie în scopul întoarcerii lor acasă.

De asemenea, îndrumările acordate de Comisia Europeană sugerează să nu fie aplicate restricțiile față de anumite categorii de călători care au o funcție sau o necesitate esențială, pentru a limita la minimum impactul restricției asupra funcționării societăților noastre. Personalul esențial, cum ar fi medicii, asistenții medicali, lucrătorii din domeniul asistenței medicale, cercetătorii și experții care contribuie la combaterea coronavirusului, precum și persoanele care transportă mărfuri, lucrătorii transfrontalieri și lucrătorii sezonieri din sectorul agricol ar trebui, de asemenea, să aibă în continuare dreptul de a intra în UE.

Reguli modificate pentru 2020 în competițiile de fotbal, după suspendarea acestora din cauza pandemiei: sunt permise 5 schimbări pe meci

Articolul precedent

Ziua Europei este sărbătorită anul acesta în mediul online. Pe 9 mai se împlinesc 70 de ani de la declarația Schuman

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual