sursa foto: Getty Images
FactualSpot

Comisia Europeană le propune companiilor de transport aerian și touroperatorilor să ofere vouchere valabile cel puțin un an în schimbul călătoriilor anulate din cauza COVID-19

0

Comisia Europeană a declarat că va cere companiilor aeriene şi touroperatorilor să ofere vouchere pentru călătoriile anulate în perioada coronavirusului, în momentul în care își va prezenta recomandările pentru a ajuta industria turismului, potrivit Reuters, citat de Agerpres. Valabilitatea voucherelor ar trebui să fie de cel puțin un an de zile.

Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, a declarat vineri, 08 mai, în cadrul unui dialog cu cetățenii că: „Pentru vouchere, noi o să prezentăm săptămâna viitoare în Comisie, eu împreună cu colegul meu Didier Reynders pentru protecţia consumatorilor, un set de recomandări pentru a face voucherele mai atractive.”

Varianta cea mai directă, prezentase Adina Vălean, ar fi fost rambursarea banilor pe biletele cumpărate, însă era cel mai dificil de pus în aplicare. Vălean precizase că transportatorii aerieni se află într-o mare criză de lichidități, dat fiind că principala lor sursă de bani vine din biletele vândute, adică exact ceea ce nu se mai întâmplă de câteva luni.

O altă variantă ar fi acordarea, de către companii, a unor vouchere/ bonuri de călătorie în locul banilor. Însă, acest lucru poate fi realizat doar cu acceptul pasagerilor, compania aeriană neputând obliga un pasager să accepte un voucher, a mai arătat comisarul european. Transportatorii insistă pentru despăgubirea cu bonuri de călătorie, dar, înainte de a fi aplicată, trebuie stabilite niște reguli.

Oficialii europeni au arătat că, potrivit recomandărilor ce urmează să fie publicate de Comisia Europeană miercuri, voucherele ar trebui să ofere aceleaşi servicii, aceleaşi rute în cazul zborurilor anulate şi acelaşi condiţii de călătorie ca şi cele contractate iniţial. Pentru persoanele care nu vor folosi voucherele, există posibilitatea de a cere returnarea completă, la cel mult 12 luni după data la care voucherele au fost emise.

Totodată, Reuters mai arată că, potrivit unui document, executivul Uniunii Europene va cere statelor membre să garanteze voucherele în scopul de a-i convinge pe clienţi să le accepte în schimbul returnării banilor.

Companiile europene de transport și cele 27 de state membre vor ține cont de propunerile Comisiei în sensul de linii directoare, şi nu sunt obligate să le respecte ca o lege. Însă aceste propuneri vin în contextul în care Germania şi alte state membre au cerut o suspendare a prevederilor UE care obligă companiile aeriene şi industria ospitalităţii să ofere returnarea completă a banilor pentru zborurile şi călătoriile turistice anulate.

Miniştrii Transporturilor din Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Franţa, Grecia, Irlanda, Letonia, Malta, Olanda, Polonia şi Portugalia au trimis la finalul lunii aprilie, o scrisoare prin care au cerut Comisiei Europene un amendament temporar la Directiva UE privind drepturile pasagerilor, conform căruia consumatorii vor fi obligaţi să accepte vouchere în locul returnării banilor, cu anumite condiţii.

Ultimele informații arată că 15.778 de români sunt infectați cu COVID-19. 7.685 de persoane s-au vindecat și 991 au decedat

Articolul precedent

Cum a influențat pandemia procesul de digitalizare a administrației publice din România? Numărul conturilor deschise online este de 12 ori mai mare

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual