sursa: artificialbrains.com
Factual

Comisia Europeană amendează Google cu 1,5 miliarde de euro

0

Nu este pentru prima dată când “Gigantul IT” este amendat de Comisia Europeană pentru abuz de poziție dominantă. În urmă cu doar un an, Google a fost sancționat cu o amendă în cuantum de 4,34 miliarde de euro în cazul sistemului de operare Android.

De această dată, Google a fost acuzat de poziție dominantă în domeniul publicității. Comportamentul anticoncurențial s-a realizat prin impunerea unei serii de clauze restrictive sau de exclusivitate în contractele cu anumite site-uri, fapt ce a impiedicat accesul pe respectivele siteuri a altor agenți de pe piață. Mai exact, aceștia au fost puși în imposibilitatea de a publica anunțuri publicitare proprii sau asociate cu rezultatele căutărilor.

“Google și-a consolidat poziția dominantă în materie de anunțuri publicitare asociate cu căutările online și s-a protejat împotriva presiunii concurențiale prin impunerea unor restricții contractuale anticoncurențiale pe siturile internet ale terților. Acest lucru este ilegal din punctul de vedere al normelor antitrust ale Uniunii Europene. Comportamentul abuziv a durat peste 10 ani și a împiedicat alte societăți să concureze pe baza meritelor și să inoveze. În același timp, acest comportament a împiedicat consumatorii să se bucure de avantajele concurenței”, susține Margrethe Vestager, comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenței.

Pentru practicile concurențiale ilegale comise astfel, Comisia Europeana a sancționat Google cu o amendă ce reprezintă 1,3% din cifra de afaceri realizată în anul precedent; prin traducere, 1,49 miliarde de euro.

“De mai bine de un deceniu suntem în discuţii cu cei de la Comisia Europeană despre felul în care funcţionează o parte dintre produsele noastre. În tot acest timp am fost mereu de acord cu un lucru: că pieţele sănătoase, în creştere sunt în interesul tuturor”, a declarat Kent Walker, vicepreşedinte al Google.

Acesta a mai anunțat că, în următoarele luni, compania va aduce update-uri pentru o mai bună vizibilitate în fața concurenței din Europa, după cum li s-a cerut din partea Comisiei Europene.

Parlamentul pune condiții șoferilor de UBER

Articolul precedent

#BOICOT-ul lui Tudorel Toader la Parchetul European

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual