sursa foto: newsmaker.ro
FactualSpot

Comisia Europeană a lansat procedura de infringement împotriva Regatului Unit, cu referire la legea privind piața internă

0

Comisia Europeană a lansat joi, 01 octombrie, procedura de infringement față de Regatul Unit, în conformitate cu prevederile Acordului de retragere, cu privire la noua lege britanică privind piaţa internă, arată Reuters.

„În această dimineaţă, Comisia a decis să trimită o scrisoare de notificare oficială guvernului Regatului Unit. Aceasta este prima etapă într-o procedură de infringement”, a declarat Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene. „Acest proiect de lege este prin natura sa o încălcare a obligaţiei de bună credinţă incluse în Acordul de retragere.”

Din acest moment, Londra beneficiază de un termen de 30 de zile pentru a răspunde scrisorii executivului UE. Regatul Unit avea termen până la finalul lunii septembrie pentru a retrage proiectul de lege care a adus „atingere gravă încrederii”, Uniunea Europeană arătând că nu va ezita să se adreseze justiţiei.

Drept răspuns, un purtător de cuvânt al executivului de la Londra a declarat că: „Noi am prezentat clar motivele care au făcut necesară introducerea măsurilor referitoare la Irlanda de Nord”, invocând nevoia de „a proteja integritatea pieţei interne a Regatului Unit.”

În legea privind piaţa internă îi este conferită premierului Boris Johnson puterea de a anula o prevedere din Acordul de retragere care i-ar impune provinciei Irlanda de Nord reguli vamale diferite de restul Regatului Unit în perioada post-Brexit.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condiţiile despărţirii, de când a intrat într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene.

Procedura de infringement

Procedura de infringement, sau altfel spus, procedura pentru constatarea neîndeplinirii obligațiilor poate fi inițiată de Comisia Uniunii Europene ori de câte ori este constatată o neconcordanță între dreptul național și legislația UE. Dacă un stat nu se conformează la mențiunile transmise prin scrisoarea de punere în întârziere transmisă de Comisie, cazul va fi înaintat pentru a fi judecat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Dacă hotărârea Curții stabilește că statul a încălcat legislația UE, autoritățile naționale trebuie să ia măsuri pentru a se conforma hotărârii Curții. În cazul în care hotărârea CJUE nu este respectată, cazul este retrimis Curții care poate aplica sancțiuni pecuniare.

Procedura de infringement este reglementată în articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene, care are ca ultimă măsură pierderea dreptului de vot în Consiliul Uniunii Europene, sancţiune ce necesită însă unanimitate din partea tuturor celorlalte state membre ale UE („Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide să suspende anumite drepturi care îi revin statului membru în cauză în urma aplicării tratatelor, inclusiv dreptul de vot în Consiliu al reprezentantului guvernului acelui stat membru” – art. 7, alin. 3, TUE).

Proiect din legile justiției: procurorul revocat din funcţia de conducere de rang înalt poate ataca în instanţa de contencios decretul preşedintelui României

Articolul precedent

La summitul UE s-a decis sancționarea a 40 de oficiali din Belarus, printre care nu se află și Aleksandr Lukaşenko

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual