sursa foto: blacknews.ro
FactualSpot

Comisia Europeană a admis inițiativa cetățenească de revizuire a normelor privind organismele modificate genetic

0

Inițiativa cetățenească la nivel european  Să cultivăm progresul științific: recoltele contează, prin care se solicită o revizuire a normelor Directivei 2001/18/CE privind privind diseminarea deliberată în mediu a organismelor modificate genetic, a fost considerată adminisibilă din punct de vedere juridic de către Comisia Europeană.

Cetățenii solicită prin această inițiativă revizuirea normelor Directivei pentru a facilita procedura de autorizare a produselor obținute prin intermediul noilor tehnici de ameliorare a plantelor, considerând dispozițiile actuale “învechite”.

Prin urmare, Comisia a decis să  înregistreze inițiativa. Înregistrarea acesteia va avea loc pe data de 25 iulie 2019 și va fi accesibilă publicului AICI.

Inițiativa cetățenească la nivel european

Orice cetățean al Uniunii Europene poate demara o inițiativă cetățenească europeană cu privire la o chestiune care intră în competența Comisiei Europene. O inițiativă urmărește, de obicei, să îndemne Comisia Europeană să acționeze într-un anumit caz în maniera propusă, spre exemplu prin prezentarea unei propuneri legislative către Parlamentul European și Consiliu, urmând ca cele două organe legislative ale Uniunii să poarte negocieri și în final să adopte actul legislativ considerat necesar.

Inițiativa trebuie să fie depusă de cetățeni din cel puțin șapte state membre ale UE. După depunerea propunerii, Comisia are la dispoziție două luni pentru a preciza dacă această inițiativă este admisibilă. O dată ce Comisia a decis că este admisibilă, inițiatorii(din cel puțin 7 state membre)  un an pentru a strânge un milion de semnături. Ulterior Comisia Europeană va analiza fondul inițiativei și îi va da curs sau o va respinge, în ambele cazuri, însă, își va argumenta decizia.

British Airways: amendă record pentru nerespectarea GDPR

Articolul precedent

Fostul lider de război congolez, Bosco Ntaganda, condamnat la Curtea Penală Intenațională

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual