sursa foto: tvrmoldova.md
FactualSpot

Comisarul pentru afaceri interne al UE propune aderarea României și a altor două state la spațiul Schengen

0

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, propune ca România, Bulgaria şi Croaţia să adere la Schengen. Declarația a fost făcută în cadrul unei declarații de presă ca răspuns la aspectul redeschiderii circulației între statele membre UE o dată cu relaxarea măsurilor de prevenție a răspândirii virusului amenințător COVID-19.

Comisia Europeană dorește ca statele membre UE să restabilească spaţiul Schengen de liberă circulaţie, care practic este nefuncţional după închiderea frontierelor în contextul pandemiei actuale. Ylva Johnson roagă statele membre să găsească soluții sigure pentru ridicarea graduală a controalelor la frontierele naţionale, iar Comisia va prezenta săptămâna viitoare linii directoare pentru măsuri echilibrate în vederea evitării unui al doilea val de infectări cu noul coronavirus.

„Pe termen lung, trebuie să acţionăm mai bine decât să revenim la status quo. Trebuie să actualizăm şi să consolidăm suplimentar spaţiul Schengen. Pentru început, vreau ca Bulgaria, România şi Croaţia să adere”, a spus comisarul european pentru afaceri interne, menţionând cele mai noi membre ale UE, potrivit Digi24 care citează Agerpres.

Comisarul Ylva Johansson a spus că susține statele membre să înceapă ridicarea graduală a controalelor la frontierele naţionale, iar săptămâna viitoare va prezenta linii directoare pentru măsuri echilibrate în vederea evitării unui al doilea val de infectări cu noul coronavirus

Aderarea la spațiul Schengen va avea ca efect ridicarea controalelor între frontierele interne ale statelor membre Schengen, care aplică în întregime acquis-ul Schengen, fiind creată o singură frontieră externă unde controalele se desfășoară conform unui set de reguli clare în materie de vize, migrație, azil, precum și măsuri referitoare la cooperarea polițienească, judiciară sau vamală.

Înainte de a primi votul din partea tuturor statelor care au aderat la Acordul Schengen, prin reprezentanții statelor din cadrul Consiliului Uniunii Europene România va trebui să-și demonstreze capacitatea de a îndeplini cerințele  tehnice, legislative şi operaţionale într-o manieră uniformă, corectă, consistentă și eficientă.

Până în prezent România a parcurs cu succes toate etapele tehnice necesare. Evaluarea celor şapte domenii de interes (cooperare poliţienească, protecţia datelor, consulate, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre, SIS/SIRENE) a concluzionat că România îndeplineşte condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen.

România a ajuns la numărul de 14.811 persoane infectate cu COVID-19. 6.423 de persoane s-au vindecat și 898 au decedat

Articolul precedent

Guvernul a adoptat Ordonanța „adio hârtii” privind digitalizarea procedurii de acordare a fondurilor europene

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual