sursa foto: telegrafonline.ro
FactualSpot

Claxonezi nervos la semaforul intermitent pentru a elibera banda? #maigândeşte-te

0

Poliţia Română atrage atenţia, aşa cum ne-a obişnuit deja pe reţeaua Facebook, că existenţa luminii intermitente a semaforului care permite deplasarea în sensul de mers indicat NU reprezintă o obligaţie pentru şoferul din faţa ta să elibereze banda de circulație.

ATENȚIE: nu claxonați! Nu e nimeni obligat să elibereze banda pentru virajul la dreapta chiar dacă semaforul este prevăzut cu săgeata intermitentă. Ba mai mult, riscați o sancțiune pentru claxonat abuziv.” spune o postare a contului care funcționează sub numele de Secția de Poliție.

Conform art.100 din Codul Rutier (OUG 195/2002): constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni (4 sau 5 puncte-amendă), nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră de către conducătorii de vehicule, cu excepția celor care conduc autovehicule prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) și b).

Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 prevede la art.113 că mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanță de cel puțin 25 m față de cei cărora li se adresează, pe o durata de timp care să asigure perceperea semnalului și fără să îi determine pe aceștia la manevre ce pot pune în pericol siguranța circulației.

Totodată este prevăzută și interdicția conducătorului de autovehicul să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră [art.148 p.14 ]

Amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate, iar un punct -amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului, însă, prin excepție în perioada ianuarie – 31 decembrie 2020 un punct-amendă este 145 lei. [art.98 alin (2^3) din OUG. 195/2002].

Așadar, data viitoare când te enervezi la volan amintește-ți că stai mai liniștit cu 725 de lei în buzunar decât să claxonezi mașina din față ca să faci tu dreapta.

Producătorii de tehnologie și îmbrăcăminte, sancționați de SUA pentru încălcări ale drepturilor omului asupra etnicilor musulmani uiguri din China

Articolul precedent

INSP trage un semnal de alarmă cu privire la evoluția pandemiei de COVID-19

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual