sursa: garnetnews.com
Din practicăSpot

CJUE consideră că procurorii nemți sunt prea politizați pentru a emite mandate europene de arestare

0

Lipsa independeței politice a procurorilor nemți a determinat Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) să își piradă încrederea în privința mandatelor europene de arestare  emise de către aceștia.

Judecătorii Curții Europeane de Justiție au decis că procurorii germani nu ar trebui să aibă dreptul de a emite mandate europene de arestare. Instanța a constatat că procurorii nu aveau suficientă independență față de politicieni.

În conformitate cu legislația Uniunii Europene, aceste mandate nu pot fi autorizate decât de o autoritate judiciară independentă, iar pentru faptul că procurorii din Germania aparțin unei ramuri executive a Ministerului Justiției, Curtea a considerat că erau prea expuși riscului unei intervenții politice.

Curtea de Justiție de la Luxemburg a decis că mandatele europene de arestare trebuie să fie „apte să-și exercite funcțiile în mod obiectiv, luând în considerare toate dovezile incriminatorii și dezincriminatorii, fără a fi expuse riscului ca puterea decizională în privința lor să fie infulențată de instrucțiuni și direcții externe.”

Situația de fapt

Circumstanța se datorează unei proceduri  penale demarate împotriva a trei inculpați- un  cetățean român și doi lituanieni – care au fost acuzați de crimă, furt și vătămări corporale grave. Cei trei au contestat valabilitatea mandatelor lor de arestare în fața Înaltei Curți irlandeze și mai apoi în instanța Curții Supreme a Irlandei, care a transmis cauza Curții de Justiție Europene.

Vestea a fost bine primită de Asociația Judecătorilor din Germania (DRB), care a spus că autoritatea miniștrilor de a ordona instrucțiuni procurorilor ar trebui eliminată.

Aderarea la standardele europene de justiție ar trebui să facă parte din  însăși imaginea Germaniei„, a declarat Jens Gnisa, președintele Asociaței .

În timp ce Curtea a statuat  că procurorii germani ar putea fi supuși influenței politice,instanța nu a considerat același lucru și în cazul procurorului general al Lituaniei.  Potrivit DW News,în situația acestuia, judecătorii au constatat că, în virtutea poziției sale juridice, atitudinea sa profesională garantează  îndeajuns existența independenței față de executiv.

Cauzele se vor întoarce la nivelul instanțelor naționale, unde se va lua o decizie cu privire la validitatea mandatelor împotriva celor trei inculpați, în conformitate cu hotărârea Curții de Justiție Europene.

Mandatul european de arestare

Mandatul reprezintă o cerere pe care o face o autoritate judiciară dintr-o țară UE în scopul arestării unei persoane într-o altă țară membră și predării acesteia pentru urmărirea penală sau pentru executarea unei pedepse privative de libertate ori a unui ordin de reținere emis în prima țară. Mecanismul se bazează pe principiul recunoașterii reciproce a hotărârilor judecătorești și este operațional în toate țările UE. ( sursa:e-justice.europa.eu)

În executarea unui mandat european de arestare, autoritățile naționale trebuie să respecte drepturile procedurale ale persoanelor suspecte sau acuzate, precum dreptul la informare, dreptul de a avea un avocat, dreptul de a beneficia în mod gratuit de un interpret sau orice alte drepturi prevăzute de legislația statului în care a avut loc arestarea.

Spre deosebire de procedura extrădării, mandatul european de arestare prezintă anumite avantaje, unul dintre aceastea fiind chiar dezbătut  în cauza prezentată mai sus, și anume: absența ingerinței politice. Acest lucru ar trebui să semnifice  faptul că deciziile în privința unui mandat de arestare sunt luate exclusiv de autoritățile judiciare, fără implicații politice.

Valeriu Stoica: “Între drept civil şi viață există o legătură indisolubilă”

Articolul precedent

CCR, o nouă amânare pentru sesizările referitoare la Codul Penal și Codul de Procedură penală

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică