sursa: psnews.ro
Factual

Cine va fi noul procuror general? Toader a declanșat procedura de selecție.

0

Miercuri, 13 februarie, a fost postat pe site-ul Ministerului Justiției anunțul privind selecția procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire pentru funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit acestuia: “Ministerul Justiției organizează, la sediul său din București, str. Apolodor, nr. 17, sect. 5, cod 050741, în perioada 13.03.2019 – 5.04.2019, selecția procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire pentru funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, vacantă începând cu data de 28 aprilie 2019. […]

Candidații pot depune cereri de înscriere, până la data de 28 martie 2019 (inclusiv), ora 17,30 la Direcția resurse umane din Ministerul Justiției din București, str. Apolodor, nr. 17, sect. 5, etajul 2 camera 6. „

De asemenea, postarea cuprinde și standardele de organizare și desfășurare a selecţiei candidaților, precum și standardele de evaluare a interviului susținut în cadrul selecției candidaților pentru funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Puteți găsi documentele postate de Ministerul Justiției aici:

http://www.just.ro/anuntul-privind-selectia-procurorilor-in-vederea-efectuarii-propunerilor-de-numire-pentru-functia-de-procuror-general-al-parchetului-de-pe-langa-inalta-curte-de-casatie-si-justitie/

Lista persoanelor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviului se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina Internet a acestuia, la data de 29 martie 2019.

În urma adoptării Ordonanței de urgență nr. 92/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției, procedura de selectare a candidaților pentru numirea în funcțiile de conducere prevăzute de art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 a fost modificată.

Astfel, ministrul justiției, Tudorel Toader  organizează o procedură de selecție, pe baza unui interviu, în cadrul căruia candidații susțin un proiect privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere pentru care și-au depus candidatura. Pentru asigurarea transparenței, audierea candidaților se transmite în direct, audiovideo, pe pagina Ministerului Justiției, se înregistrează și se publică pe pagina de internet a ministerului.

După ce ministrul justiției va aprecia care dintre procurorii participanți îndeplinesc standardele de evaluare a interviului, va formula propunerile motivate de numire în funcția de procuror general. Acestea vor fi transmise către Consiliul Superior al Magistraturii, Secția pentru procurori, însoțite de înscrisurile depuse de procurorii selectaţi, pentru emiterea unui aviz privind numirea în funcție.

Ulterior, propunerea împreună cu avizul CSM vor fi transmise Președintelui României. Acestuia îi va reveni sarcina de a-l numi în funcție pe următorul procuror general al României, pentru o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. Potivit art.54 alin(3) al Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Președintele poate refuza motivat, o singură dată, numirea în funcția pentru procurorul general, aducând la cunoștina publicului motivele refuzlui.

A LICĂRIT „BEC-UL” DEMOCRAȚIEI

Articolul precedent

Cum va răspunde Teodorovici pentru jignirea adusă lui Cîțu ?

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual