FactualSpot

Cine sunt oamenii dreptății? Interviu cu Doru Toma, coordonator Lideri pentru Justiție

0

OAMENII DREPTĂȚII. În dialog cu Liana Alexandru” este numele unui film documentar, prin care spectatorii pot afla de la cei 13 protagoniști, juriști din comunitatea Lideri pentru Justiție, aspecte din viața lor personală și profesională precum: modalitatea în care și-au ales profesia, ce cazuri concrete le-au marcat cariera de până acum, care le sunt fundamentele morale și etice în procesul de luare a deciziilor, ce cred despre empatie, dreptate și adevăr, cum privesc schimbările legislative și presiunile asupra sistemului de justiție.

Redacția PeROL a luat legătura cu Doru Toma, coordonatorul proiectului Lideri pentru Justiție și  cel care a venit cu inițativa acestui proiect alături de judecătorul Veronica Sârbu, pentru a-i adresa câteva întrebări despre acest film. Astfel, redăm în cele ce urmează întrebările și răspunsurile aferente.

Cum a apărut această idee?

Ideea a apărut în toamna anului trecut, în Republica Moldova unde, comunitățile de tineri juriști profesioniști în drept Lideri pentru Justiție România și LEAD Moldova, s-au reunit pentru un forum academic. Am urmărit într-una dintre seri unul din episoadele seriei olandeze “Privind în suflet”, de care cred că mulți juriști din România și Moldova au auzit, și ne-am spus că un format similar, însă adaptat societății românești și nevoii care există în România ar fi foarte util. Am avut multă determinare și cred că de asta am reușit, într-un timp atât de scurt să-l punem pe picioare, cu un buget foarte mic.

În perioada imediat următoare, împreună cu Veronica Sârbu, judecător și protagonist în film, am făcut un apel deschis pe grupul intern al comunității noastre, Lideri pentru Justiție iar din cei 170 de membri s-au scris 13.

Cine sunt oamenii dreptății?

Cei 13 protagoniști din film sunt 3 avocați, 4 judecători, 3 procurori, un notar public și un ofițer de poliție. Sunt profesioniști ai dreptului, cu vârste între 27 și 34 de ani, care și-au dorit să fie parte din demersul nostru de a arăta aduce sistemul de justiție mai aproape de cetățean.

Am filmat în București, pe 12 și 13 ianuarie, în interviuri de câte 30-40 de minute ținute de Liana Alexandru, jurnalistul cu care am decis să colaborăm și sub îndrumarea Monicăi Lăzuran-Gorgan, regizor și producător de film. Protagoniștii nu au primit întrebările dinainte, ci doar temele generale pe care le-am agreat cu Liana și Monica. Cei 13 protagoniști povestesc cum văd ei justiția astăzi în România, ce cazuri i-au marcat, ce cred despre adevărul judiciar și cel obiectiv, cum se raportează la empatie și subiectivitate, ce gândesc despre dreptate, cum percep tensiunea și presiunile actuale, cum arată o zi din viața lor în justiție, ce reguli încalcă sau ce fac în timpul liber.

La ce să ne așteptăm de la film ?

Noi vedem acest film ca  un produs cu limbaj accesibil, destinat publicului larg. Societatea noastră este într-un punct în care informațiile despre justiție se succed rapid și sunt greu de urmărit, uneori chiar și pentru juriști. Filmul întreg are 55 de minute în care răspunsurile la întrebările Lianei Alexandru vin spontan și puse laolaltă, dau o imagine largă despre fața umană a justiției. Cred că acesta e unul dintre cele mai importante scopuri pe care vrem să le atingem cu acest film și anume, să arătăm societății că cea mai mare parte din oamenii care formează sistemul de justiție, indiferent de profesia lor, au cele mai bune intenții în a-și face meseria cu maxim de profesionalism și integritate.

OAMENII DREPTĂȚII” este realizat și în alte două variante complementare: varianta în 15 episoade scurte, a câte 2-4 minute fiecare, dintre care 13 sunt disponibile până în momentul de față (le puteți accesa aici) și varianta în 2 părți a câte 25 de minute fiecare, pretabilă pentru TV.

Premiera filmului va avea loc în București pe data de 3 iunie (puteți găsi aici evenimentul) . Proiecția va fi urmată de o discuție cu o parte dintre protagoniștii filmului.

„Ne-am propus ca fiecare proiecție să beneficieze de o discuție la final, pe cât posibil cu protagoniștii, dar și cu diverși alți juriști, astfel încât publicul larg să poată interaționa direct cu ei și să înțeleagă mai bine ce fac și cine sunt juriștii din orașul lor, care sunt problemele sistemice și cele cu care ei personal se confruntă, dar și putem pune cu toții umărul pentru o societate mai bună.” a mai adăugat Doru Toma.

În viitor urmeaază să se desfășoare astfel de proiecții și în alte orașe, iar filmul va fi disponibil și în mediul online, începând din toamnă.

Protagoniști:

 • Alex Arghir, judecător
 • Tudor Burlacu, avocat
 • Tudor Ciobanu, judecător
 • Arina Corsei Vultureanu, procuror
 • Roxana Catea, avocat
 • Iulia Georgescu, notar
 • Theodor Ioniţă, ofiţer de poliţie
 • Alexandra Carmen Lăncrănjan, procuror
 • Ioana Mitu, avocat
 • Veronica Sîrbu, judecător
 • Simona Ştefăniu, procuror
 • Bogdan Vasile, avocat
 • Mădălina Vlase, judecător

Producător: Manifest Film
Regizor: Monica Lăzurean Gorgan
Editor: Andrei Gorgan
Director de imagine: Eduard Pârvu
Sunet: Alexandru Văduva
Inițiativă: Veronica Sîrbu și Doru Toma

 

 

Austria interzice burqa și niqab-ul în școlile primare. Este posibilă o astfel de măsură și în România?

Articolul precedent

Efectul de boomerang al justiției televizate

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual