sursa foto: impact.ro
FactualSpot

Cine sunt candidații înscriși în cursa pentru alegerile prezidențiale

0

Perioada de depunere a candidaturilor pentru alegerile prezidențiale s-a încheiat duminică. Dintre numeroșii cetățeni care s-au afișat interesați pe rețelele de socializare de șansa de a schimba cu ceva România prin ocuparea scaunului de la Cotroceni, doar 12 candidaturi au fost depuse la Biroul Electoral Central. Dintre acestea, două au fost respinse, șase dosare au fost oficial validate (aparținând primilor șase candidați din lista mai jos expusă), iar alte patru se află în așteptarea răspunsului.

Lista celor 10 candidați la președinția României

Klaus Iohannis – șeful statului, candidat PNL

sursa foto: viitorulilfovean.ro

Klaus Iohannis, șeful statului din 2014, a depus vineri, împreună cu PNL, cel mai mare număr de semnături dintre toți candidații, și anume 2,2 milioane de semnături. ”Este nevoie de muncă de reconstruire, de modernizare a României. Sunt dispus să conduc această muncă. Știu ce trebuie făcut. Împreună cu un Guvern pro-european, vom face această muncă.”, a declarat vineri candidatul pentru al doilea mandat.

Viorica Dăncilă – prim-ministru și candidatul PSD

sursa foto: ecopolitic.ro

Viorica Dăncilă a depus la BEC dosarul de candidat, pentru care a strâns 1,4 milioane de semnături. ”Am demonstrat că pot conduce un Guvern care are a doua cea mai mare creştere economică din Europa, că pot conduce preşedinţia rotativă a Consiliului UE şi să obţin succes pentru ţara mea”, a spus premierul joi.

Dan Barna – candidatul Alianței USR-PLUS

sursa foto: romaniatv.net

Dan Barna a depus cele 400.000 de semnături în aceeași zi cu președintele Iohannis. Liderul USR a susținut că România are nevoie de o schimbare şi a lansat un atac la adresa actualului președinte: „Iohannis a fost un pompier pentru momentele când casa a luat foc şi se prăbuşea. Dacă era un gospodar mai atent şi diligent poate nu ajungeam să luăm foc de atâtea ori în aceşti ani”.

Mircea Diaconu – candidatul ALDE și Pro România

sursa foto: cugetliber.ro

Sâmbătă și-a depus oficial candidatura actorul Mircea Diaconu, care a strâns peste 400.000 de semnături de susținere. Acesta a invocat lupta cu statul paralel – ca mesaj de campanie electorală, declarându-se omul care poate face schimbarea, spre deosebire de Traian Băsescu și Klaus Iohannis, care au avut interesul de a menține această stare de fapt.

Theodor Paleologu – candidatul PMP

sursa foto: stiripesurse.ro

Candidatul Partidului Mişcarea Populară la alegerile prezidenţiale din noiembrie este Theodor Paleologu, care a declarat că a strâns 360.000 de semnături. De asemenea, acesta susține că a sa candidatură este „o mărturie” și aduce o „responsabilitate enormă” pentru sutele de mii de români pe care îi va reprezenta și că România are nevoie de un preşedinte „deschis dialogului, care să restaureze demnitatea statului, credibilitatea României în afară, să restabilească respectul pentru România şi pentru români şi, nu în ultimul rând, să restabilească pacea socială”.

Kelemen Hunor – candidatul UDMR

sursa foto: Facebook/Kelemen Hunor

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a sosit la sediul Biroului Electoral Central pe o trotinetă electrică. Acesta şi-a depus, sâmbătă, candidatura la alegerile prezidenţiale, cu aproape 270.000 de semnături de susţinere. Anterior, el declarase că și-ar dori să intre în turul al doilea cu candidatul PMP.

Ramona Ioana Bruynssels – candidat PPU-SL

sursa foto: theworldnews.net

Ramona Ioana Bruynssels, din partea Partidului Puterii Umaniste, și-a depus candidatura duminică, aducând peste 280.000 de semnături. La ieșirea de la Biroul Electoral Central, echipa de campanie a lui Bruynseels a eliberat mai mulți porumbei albi, aceasta spunând că semnifică „o nouă șansă pentru România”.

Cătălin Ivan – candidat Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională

sursa foto: ziuanews.ro

Fostul europarlamentar PSD Cătălin Ivan şi-a depus candidatura tot duminică. El a declarat că acest demers înseamnă o oportunitate de a face cunoscut proiectul politic în care s-a angrenat, Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională. El a depus 235.119 semnături, pe care a reuşit să le adune cu ajutorul reprezentanţilor partidului care-l susţine, partid care își dorește „o alternativă la actuala clasă politică”

Alexandru Cumpănașu – candidat independent

sursa foto: Facebook/Alexandru Cumpănașu

Alexandru Cumpănaşu, unchiul tinerei ucise la Caracal, și-a depus candidatura cu peste 230.000 de semnături. Candidatul independent se prezintă ca fiind candidatul anti-sistem și acuză statul român de mafiotizare și amenință cu destructurarea acestuia, după ce Ministerul Dezvoltării, Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Academia de Poliție, Autoritatea pentru Cercetare și primării de sector au fost parteneri în proiecte de zeci de milioane de lei cu Asociația pentru Implementarea Democrației, ONG-ul fondat și condus de Alexandru Cumpănașu.

Viorel Cataramă – candidat al Dreptei Liberale

sursa foto: Facebook

În privința contestației lui Viorel Cataramă la hotărârea Biroului electoral de respingere a dosarului, Curtea Constituțională a decis luni să valideze candidatura lui la președenție.

”CCR a admis contestația formulată împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr.10/D din 20 septembrie 2019 și, în consecință, a dispus înregistrarea de către Biroul Electoral Central a candidaturii și a semnului electoral ale domnului Viorel Cataramă la alegerile pentru Președintele României din anul 2019”, arată un comunicat de presă.

Alegeri prezidențiale 2019

Pe 12 octombrie se dă startul oficial al campaniei electorale, ce se încheie pe data de 9 noiembrie. Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc pe 10 noiembrie, iar al doilea tur pe 24 noiembrie. Ordinea pe buletinele de vot va fi stabilită de Biroul Electoral Central pe data de 29 septembrie prin tragere la sorţi.
Pe de altă parte, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.

Ziua alegerilor în Baroul București. Aniversarea a 188 de ani de avocatura bucureșteană

Articolul precedent

Olandezul Johannes Visscher, suspectul crimei săvârșite asupra fetiței de 11 ani din Dâmbovița, s-a sinucis

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual