sursa foto: apartments.com
FactualSpot

Cine poate cere amânarea plății chiriilor ? Proprietarii care au scăzut prețul chiriei scapă de impozit

0

Legea nr.62/2020 a fost adoptată de Parlament la sfârșitul lunii aprilie și publicată ieri în Monitorul Oficial, după ce a fost promulgată de Președintele Iohannis miercuri. Potrivit normelor de tehnică legislativă, normele vor intra în vigoare duminică, adică la 3 zile de la publicarea în MO.

Proiectul inițiat de PSD a propus păsuirea de la plata chiriei pentru cei ale căror venituri au fost diminuate pe perioada stării de urgență, dacă locatarul și locatorul convin astfel printr-un act adițional al contractului de închiriere, pentru o perioadă convenită prin actul adițional, care poate cuprinde perioada stării de urgență și încă o lună ulterior încheierii regimului.

Pentru perioada convenită, locatorul va primi suma aferentă chiriei în contul indicat de la organul fiscal teritorial competent, cu condiția ca valoarea chiriei lunare din actul adițional este de maximum 10.000 RON pentru persoanele juridice pentru fiecare locație și maximum 2.000 RON pentru persoane fizice pentru o singură locație.

Pentru a determina proprietarii imobilelor să scadă prețul chiriilor în această perioadă de criză, legea prevede scutirea impozitării veniturilor obținute din cedarea folosinței bunurilor imobile obținute în baza unor contracte de închiriere/subînchiriere sau uzufruct. Condiția este ca prețul să fie redus cu cel puțin 30% față de contravaloarea folosinței bunului imobil aferentă lunii februarie 2020. De această măsură pot beneficia doar pe perioada pentru care s-a negociat scăderea contravalorii folosinței bunului imobil, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020.

Măsura se aplică și pentru persoanele fizice care în anul 2019 au realizat venituri din cedarea folosinței bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere și, începând cu anul 2020, au calificat aceste venituri în categoria veniturilor din activități independente, în condițiile stabilite

Cine poate depune cerere pentru amânarea plății chiriei fără plată de dobânzi și penalități

Locatarii imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuințe:

  • operatori economici;
  • practicanți ai profesiilor liberale;
  • entitățile juridice de drept privat, a căror activitate a fost întreruptă sau ale căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puțin 15% în luna martie 2020 față de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgență;
  • persoanele fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgență

Aceștia vor fi obligați să plătească chiriile până la 31 decembrie 2020,  organului fiscal teritorial competent, care a plătit aceste chirii locatorului, eșalonat, în rate egale, după perioada în care plata a fost amânată, până la 31 decembrie 2020.

Legea spune că facilitățile se aplică în mod corespunzător pentru toată perioada stării de urgență, precum și pentru luna următoare celei în care a încetat starea de urgență. Urmează ca în termen de 15 zile, ministerele de resort să elaboreze procedurile de punere în aplicare a legii.

De ce scandalul din fața unui supermarket, izbucnit de la măsura scanării temperaturii, este doar o încercare de manipulare

Articolul precedent

Guvernul Marii Britanii a alocat fondurile necesare Asociației de căței care se antrenează pentru a depista persoanele infectate cu COVID-19

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual