sursa foto: independent.co.uk
Din practicăSpot

Cinci deținuți americani au fost programați la executarea pedepsei cu moartea. SUA revine dupa 16 ani la aplicarea pedepsei capitale

0

Dupa 16 ani în care nu a mai fost executată nicio pedeapsă cu moartea pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, cinci deținuți au fost programați în vederea executării pedepsei supreme la Penitenciarul Terre Haute din statul Indiana. Potrivit agențiilor internaționale de presă, cele 5 execuții nu vor avea loc mai devreme de lunile decembrie 2019 sau ianuarie 2020.

Guvernul federal al Statelor Unite ale Americii, prin Departamentul Justiției (DOJ- Departmnet of Justice) a anunțat că a autorizat în mod expres pedeapsa cu moartea prin legislația adoptată de reprezentanții poporului în ambele camere ale Congresului și semnată mai apoi de președinte.

Potrivit comunicatului semnat de procurorul general William Barr, Departamentul Justiţiei susţine statul de drept și consideră că este o datorie față de victimele infracțiunilor săvârșite și de familiile acestora continuarea punerii în aplicare a sentinţei impuse de sistemul de justiţie. În același timp, anunță că Guvernul va relua confruntarea provocărilor juridice întâlnite în adoptarea unui nou protocol specific executării pedepsei cu moartea, intenționând să realizeze o dezbatere cu privire la constituționalitatea injecției letale.

Pedeapsa capitală este legală în 29 de state din SUA

Conform Centrului de informare privind  Pedeapsa cu Moartea (DPIC), în prezent pe lista celor condamnați la pedeapsa federală capitală figurează 62 de deținuți. Pe teritoriul SUA sunt peste 2.600 de persoane condamnate la moarte, cei mai mulți se regăsesc în California.

Preşedintele american Donald Trump a cerut să fie aplicată mai des pedeapsa cu moartea în cazul traficanţilor de droguri şi autorilor atacurilor în masă.

Biroul Federal al Penitenciarelor( BOP ) a adoptat sub coordonarea lui William Barr un protocol de execuție care înlocuiește procedura de trei medicamente utilizată anterior în execuțiile federale cu un singur medicament – pentobarbital.

Cine sunt cei cinci condamnați la moarte

Cei cinci deținuți federali față de care s-a dispus executarea pedepsei cu moartea sunt:

  • Daniel Lewis Lee pentru uciderea unei familii formate din trei persoane, printre care o fetiță de 8 ani;
  • Lezmond Mitchell pentru uciderea unei femei de 63 de ani și a nepoatei ei de 9 ani; 
  • Wesley Ira Purkey pentru violul și uciderea unei fete de 16 ani;
  •  Alfred Bourgeois pentru torturarea și uciderea propriei fiice de 2 ani; 
  • Dustin Lee Honken, pentru împușcarea și uciderea a cinci persoane, inclusiv a două fete tinere.

Bulgaria recunoaște căsătoriile între persoane de același sex. Avocat Vlad Soare: „și CCR a pronunțat o soluție similară în privința dreptului de ședere”

Articolul precedent

Caz șocant! Posibil criminal în serie, taximetrist de ocazie prins la Caracal

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică