sursa foto: europolitics.ro
FactualSpot

China a fost acuzată pentru prima dată de către Comisia Europeană de dezinformare cu privire la pandemia de COVID-19

0

Comisia Europeană a denunțat, într-un mesaj public, eforturile Chinei de a răspândi dezinformări legate de epidemia de coronavirus din Europa. Este prima dată când executivul Uniunii Europene a învinuit China pentru rolul pe care îl joacă în răspândirea de fake news, conform Euractiv.

Vicepreşedinta Comisiei Europene, Věra Jourová, şi Înaltul Reprezentant al Politicii Externe, Josep Borrell, au prezentat miercuri, 10 iunie, o comunicare privind „Combaterea dezinformării legate de Covid-19”, în care actori externi, precum Rusia şi China, sunt blamaţi pentru rolul pe care l-au avut în propagarea de ştiri false referitoare la coronavirus.

„Actori străini şi anumite terţe ţări, în special Rusia şi China, s-au angajat în operaţiuni de influenţă ţintite şi campanii de dezinformare pe tema Covid-19 în UE, în vecinătatea ei şi la nivel global, căutând să submineze dezbaterea democratică şi să exacerbeze polarizarea socială şi să-şi îmbunătăţească propria imagine în contextul Covid-19”, se arată în comunicat.

Printre exemplele notate în comunicat, prin care s-a produs dezinformare în rândul populației, Comisia a amintit știrile false precum „consumul de clor sau de alcool pur pot vindeca coronavirusul” sau teorii ale conspiraţiei, cum ar fi afirmaţia că coronavirusul este „o infecţie provocată de elitele lumii pentru a reduce creşterea populaţiei.”

„Pentru prima dată am decis să numim China în raportul nostru. Îmi pare bine că am făcut asta pentru că dacă avem suficiente dovezi, trebuie să o spunem”, a arătat Jourová, marți, la Bruxelles, în cadrul unei conferințe de presă.

În aprilie, statul american Missouri a dat în judecată Guvernul chinez și alte instituții importante pentru rolul pe care l-au jucat în răspândirea virusului COVID-19 și pentru efectele pe care le-au provocat statului, acuzând China de ascunderea de informații și de faptul că a făcut prea puțin pentru a opri pandemia.

Beijingul s-a opus întotdeauna ideii de investigație internațională cu privire la pandemie, deși președintele chinez, Xi Jinping, și-a dat acordul la o anchetă „atunci când COVID-19 este sub control”, promițând, totodată, și două miliarde de dolari în doi ani țărilor afectate, în special în emisfera sudică.

Prelungim starea de alertă? Guvernul va spune azi că DA, parlamentarii PSD analizează cum să spună NU

Articolul precedent

Klaus Iohannis face apel la justiție pentru Dosarul Mineriadei care „trenează de 30 de ani”. Celebrarea a trei decenii de la „Fenomenul Piața Universității”

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual