sursa foto: pexels.com
FactualSpot

Chiar și cu buletinul expirat, poți vota la alegerile parlamentare. Rămâne de văzut când

0

Dacă buletinul tău a expirat după 1 martie 2020 sau ar urma să expire până la 6 decembrie, data la care sunt programate alegerile pentru alegerea Senatului și Camerei Deputaților, află că poți vota și așa.

Biroul Electoral Central a anunțat că în cazul în care buletinul, pașaportul (în cazul românilor din străinătate) ori pașaportul diplomatic/de serviciu are data de expirare între martie și decembrie anul curent, posesorul își va putea exercita dreptul de vot pe data de 6 decembrie.

”Alegătorul care deţine un act de identitate dintre cele prevăzute la art. 83 alin. (1) – (3) din Legea nr. 208/2015 (…), al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie, îşi poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din data de 6 decembrie 2020 în baza acestuia”, arată BEC.

Cel mai probabil însă, excepția se va prelungi și pentru data finala a alegerilor, căci data stabilită prin Hotărârea Guvernului nr. 744/2020 este puțin probabil să rămână valabilă. Asta pentru că CCR a decis că legea prin care Parlamentul și-a arogat competența de a stabili ziua scrutinului este constituțională, iar Președintele are termen până pe 24 octombrie să promulge legea.

De la intrarea legii în vigoare, HG 744/2020 își încetează efectele. Totodată, această lege privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor parlamentare spune că data alegerilor se stabileşte prin lege organică, cu cel
puţin 60 de zile înaintea datei alegerilor.

Matematic vorbind acum, alegerile se vor desfășura după 6 septembrie. Cel mai târziu pe 20 martie, pentru că, așa cum spune Constituția,  alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului, iar mandatul va expira pe 20 septmebrie.

Guvernul a aprobat înfiinţarea Poliţiei Animalelor, cu structuri în toate județele

Articolul precedent

YouTube elimină materialele ce conțin dezinformare cu privire la vaccinurile pentru COVID-19

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual