sursa foto: comisarul.net
FactualSpot

CEx-ul care ar putea da ‘reset’ PSD-ului

0

Ședința Comitetul Executiv al Partidului Social-Democrat va începe la ora 18:30 și se anunță a fi o întâlnire ce va marca un punct de reper în istoria formațiunii politice. Surse din partid spun că CEx-ul de astăzi va fi un reset al PSD-ului, prin  care conducerea actuală este așteptată să își depună mandatele și o conducere interimară în fruntea căreia se va plasa Marcel Ciolacu să preia cârma puterii. 

Marcel Ciolacu are susținerea a peste 30 de președinți de filiale locale, fapt stabilit, potrivit surselor, luni seară într-o întâlnire neoficială, în biroul acestuia din Parlament. Strategia de reformă a partidului constă în două etape principale:

  • numirea în CEx a conducerii interimare formate din Marcel Ciolacu -președinte interimar; Paul Stănescu-secretar general și alți 8 lideri PSD printre care Claudiu Manda, Dragoș Benea, Niculae Bădălău, Ionel Arsene, Marius Dunca sau Marian Oprișan;
  • definitivarea noii conduceri PSD prin convocarea Congresului Național la sfârșitul lunii decembrie sau începutul lunii ianuarie.

Următorul pas subsidiar primelor două ar fi chimbarea numelui și a siglei PSD, însă acest lucru ține mai mult de proiectul pe care îl va avea viitoarea conducere care va candida la Congres.

Însă pentru a pune în aplicare acest plan este nevoie ca actuala conducere să demisioneze.

Mihai Fifor, secretarul general al PSD a fost deja convins, după cum reiese din ultima sa postare pe Facebook: „Cu certitudine este nevoie de o schimbare! Sunt alături de cei care susțin acest lucru. Este nevoie de o noua echipa care sa duca proiectul mai departe.” Retragerea sa de bunăvoie i-ar putea asigura o funcție în viitorul birou de conducere.

Eugen Teodorovici a declarat, luni seara, la Antena 3, că a fost prezent la Marcel Ciolacu în birou, unde le-a transmis liderilor PSD că Viorica Dăncilă „nu merită să iasă pe ușa din dos”. De asemenea, Teodorovici a susținut că nu își va da demisia din funcția de președinte executiv: „Dacă Congresul nu decide altfel, rămân în funcție, nu îmi dau demisia”. Potrivit Digi24, surse din partid susțin însă că acesta va fi forțat să demisioneze în cadrul Comitetului Executiv de astăzi.

Este de așteptat ca piesa de rezistență a jocului politic, Viorica Dăncilă, să se retragă cu demnitate ocupând o funcție în senat și rolul de președinte al organizației de femei, așa cum i-ar fi propus ieri seară Marcel Ciolacu într-o întrevedere privată înainte de ședința restrânsă din Parlament. Ori poate chiar să revină la șefia organizației sale de debut, PSD Teleorman.

Se speculează că pentru completarea conducerii interimare, Gabriela Firea ar putea fi propusă pentru postul de președinte executiv PSD, asta dacă acceptă. Poziția sa față de această reformă este incertă până în momentul de față. S-a arătat deranjată de speculațiile presei asupra prezenței sale seara trecută la ședința invocată de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Ieri s-a delimitat față de decizia luată în ședințele anterioare ale conducerii prin care Gabriel Oprea a ajuns să ocupe funcția de vicepreședinte în partid, cu drept de vot.  În legătură cu acest aspect, se va dezbate tot astăzi în rândul liderilor social-democrați dacă Oprea va fi îndepărtat din partid.

ISU Dobrogea numără oile. Doar 60 de animale salvate din 14.000, la două zile de la incidentul din Portul Midia

Articolul precedent

Scrisoare deschisă privind neconstituționalitatea dispozițiilor legale privind numărul de mandate de parlamentari acordate pentru reprezentarea cetățenilor din diaspora

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual