sursa foto: romanialibera.ro
FactualSpot

Cererea Vioricăi Dăncilă prin care voia să să deconteze din fonduri UE proiecte PNDL a fost refuzată de Comisia Europeană

0

Comisia Europeană a refuzat cererea prin care guvernul Dăncilă își dorea să deconteze din fondurile europene proiectele de apă și canalizare, propuse de baronii locali prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL). DG Regio, Departamentul pentru politică regională și urbană al Comisiei Europene, a transmis Ministerului Fondurilor Europene, condus de ministrul Roxana Mânzatu, că exclude o asemenea propunere, conform surselor G4Media.ro.

Prin intermediul propunerii respective, Guvernul Dăncilă ar fi rezolvat două probleme:

  • creșterea artificială a gradului de absorbție a fondurilor europene, extrem de scăzut în acest moment, excepție făcând plățile directe din agricultură;
  • diminuarea deficitului bugetar, dat fiind că plățile inițiale pentru proiecte au fost făcute de la bugetul de stat.

În acest fel, PSD își dorea să recupereze 1,8 miliarde de lei, adică aproape 0,2% din PIB, conform proiectului de rectificare bugetară.

Comisia Europeană a refuzat, în mod categoric, propunerea Guvernului din cauza faptului că proiectele finanțate prin intermediul PNDL nu sunt conforme cu cerințele solicitate de Comisie și nici nu se încadrează în strategia Comisiei Europene. Mai mult decât atât, experții executivului european au făcut cunoscut faptul că PNDL a fost creat special pentru a submina fondurile europene.

Guvernul Dăncilă avea în intenție să mute proiectele de apă și canal deja realizate de la PNDL la Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM), proiect finanțat din fonduri europene.

Această propunere nu a fost făcută publică niciodată de guvern sau de conducerea PSD, ci a fost trecută într-un amendament depus de Comisia pentru buget din Camera Deputaților la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.30/2018. Această ordonanță de urgență a fost aprobată în luna aprilie de Guvernul Dăncilă.

Amendamentul respectiv a fost aprobat de Comisia de buget și a fost votat ulterior de plenul Camerei Deputaților.

Amendamentul conține: „Proiectele nefinalizate, finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală, aprobat prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului național de dezvoltare locală, aprobată prin Legea nr. 89/2015, cu modificările și completările ulterioare, și prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri privind realizarea investițiilor finanțate din fonduri publice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 250/2017, pot face obiectul decontării din fonduri europene structurale și de investiții, în perioada de programare 2014 – 2020”.

PNDL reprezintă sursa principală de finanţare pentru infrastructura locală şi are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din țară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice, în domeniile: sănătate, educație, apă – canalizare, energie termică și electrică, inclusiv iluminat public, transport / drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire și sport, arată site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP).

PNDL e un proiect ce și-a adus numeroase critici de-a lungul timpului atât de la Comisia Europeană, cât și de la FMI, precum și din guvernarea PDL, din perioada când se numea PNDI (Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii). Criticile au apărut ca urmare a atribuirii proiectelor pe criterii politice, din cauza lucrărilor defectuase și a decontărilor indiferent de rezultate.

Poate fi pus în aplicare planul premierului Dăncilă de suspendare al lui Iohannis din funcția de Președinte? Află ce presupune suspendarea Președintelui României

Articolul precedent

DNA s-a sesizat din oficiu în urma dezvăluirilor făcute de RISE PROJECT în cazul BARNA.

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual