sursa foto: bbc.com
FactualSpot

Cea mai veche firmă de turism din lume a decis să intre în faliment. Thomas Cook va fi lichidată

0

Thomas Cook, cea mai veche firmă de turism din lume, a declarat luni intrarea în faliment după ce planurile de a găsi fonduri pentru supravieţuire au eșuat. Compania avea nevoie de finanţări suplimentare în valoare de 200 milioane de lire sterline (227 milioane euro), pe lângă cele 900 milioane lire sterline pe care le negociase deja, în speranța de a evita falimentul.

„În pofida eforturilor considerabile, discuţiile dintre diferitele părţi participante la grup şi noile surse de finanţare posibile nu au dus la niciun acord. Consiliul de Administraţie a ajuns prin urmare la concluzia că nu are altă opţiune decât să ia măsurile pentru a intra în lichidare judiciară cu efect imediat”, se arată în comunicat.

Compania a fost înfiinţată în anul 1841, dar datoriile mari, competiția online și incertitudinea geopolitică au adus Thomas Cook la „lichidare imediată”. Deși a negociat, timp de mai multe luni, un acord de salvare alături de creditorii săi, aceștia s-au retras.

Avioanele companiei, folosite pentru curse charter, au fost reținute la sol, în timp ce peste 600,000 de turiști se află peste hotare.

Ministrul de Externe al Marii Britanii, Dominic Raab, a dat asigurări celor aflați în vacanță că nu vor rămâne blocați în străinătate și că guvernul de la Londra are planuri de rezervă pentru a repatrierea turiștilor.

Thomas Cook, operator de hoteluri și stațiuni turistice, companii aeriene, nave de croazieră, precum și sute de agenții de turism, realiza o cifră de afaceri de aproape 10 miliarde lire sterline (11,32 miliarde euro) pe an.

Compania avea activități în 16 țări și deservește 19 milioane de clienți pe an cu ajutorul a 21.000 de angajați, falimentul acesteia putând afecta piața de turism din Spania, Grecia și Turcia, precum și economiile acestor țări, acționarii și creditorii companiei.

Compania a resimțit în ultimii ani concurenţa dintre tour-operatori şi un mediu economic incert în special în Marea Britanie, generat de Brexit şi de deprecierea lirei.

Care sunt etapele „falimentului” în România

Atunci când patrimoniul unui profesionist, persoană fizică sau juridică [art. 3 alin.(2) Cod Civil], prezintă mai puține fonduri bănești decât datoriile certe, lichide care au devenit și exigibile atunci putem afirma că profesionistul a intrat în stare de insolvență.  Până la faliment însă mai sunt niște etape de parcurs. Practic, procedura de faliment este ultima etapă a insolvenței, care se aplică debitorului în vederea lichidării averii acestuia pentru acoperirea pasivului (datoriile față de creditori) și a radierii firmei.

Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă prevede o procedură de insolvență generală  și una simplificată.

Procedura generală a insolvenței presupune ca firma, după o perioadă de observație, să intre succesiv în procedura de reorganizare judiciară şi în procedura falimentului sau, separat, numai în reorganizare judiciară ori doar în procedura falimentului;

În schimb, în cadrul procedurii simplificate, profesionistul intră direct în procedura falimentului, fie odată cu deschiderea procedurii insolvenţei, fie după o perioadă de observaţie de maximum 20 de zile.

În ceea ce privește etapa reorganizării judiciare, aceasta este o procedură prin care profesionistul persoană juridică aflat în stare de insolvență încearcă să achite datoriile conform unui program de plată a creanțelor. În această etapă profesionistul va trebui să implementeze un plan de reorganizare judiciară întocmit, aprobat și confirmat care poate implica restructurarea operaţională şi/sau financiară, restructurarea corporativă prin modificarea structurii de capital social sau chiar restrângerea activităţii prin lichidarea parţială sau totală a activului din averea debitorului. 

Orașe pentru Generația Z. Unde se claseaza Bucurestiul?

Articolul precedent

Ziua alegerilor în Baroul București. Aniversarea a 188 de ani de avocatura bucureșteană

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual