sursa foto: aktual24.ro
FactualSpot

Ce votăm la alegerile parlamentare? Ministerul Afacerilor Externe a răspuns la întrebările frecvente ale românilor din diaspora

0

Ministerul Afacerilor Externe a răspuns pe pagina sa de internet, la secțiunea dedicată alegerilor parlamentare 2020, la câteva „Întrebări frecvente”, legate de exercitarea dreptului de vot de către cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate la alegerile parlamentare din acest an.

Rubrica oferă răspunsuri la cele mai frecvente întrebări adresate de cetățenii români din afara granițelor țării cu privire la exercitarea dreptului de vot prin corespondență sau la secție, modalitatea de a deveni membri ai birourilor secțiilor de votare organizate în străinătate și importanța respectării măsurilor de siguranță sanitară în contextul pandemiei de COVID-19.

Cetățenii români cu drept de vot cu domiciliul sau reședința în străinătate vor putea să își exercite dreptul la vot la secțiile de votare care vor fi organizate în străinătate la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților în zilele de 5 și 6 decembrie 2020.

Votarea se desfășoară în zilele de 5 și 6 decembrie 2020 între 7.00-21.00 (ora locală), cu posibilitatea prelungirii votării până la ora locală 23.59 dacă mai sunt alegători în secție sau la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot.

Cetățenii români cu domiciliul în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:

 1. pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu;
 2. pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu;
 3. pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.

Cetățenii români cu reședința în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, însoțite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reședinței:

 1. cartea de identitate;
 2. cartea electronică de identitate;
 3. cartea de identitate provizorie;
 4. buletinul de identitate;
 5. pașaportul diplomatic;
 6. pașaportul diplomatic electronic;
 7. pașaportul de serviciu;
 8. pașaportul de serviciu electronic;
 9. pașaportul simplu;
 10. pașaportul simplu electronic;
 11. pașaportul simplu temporar.

Lista documentelor care atestă reședința în străinătate, potrivit OMAE nr. 1627 din 26.08.2019 poate fi consultată  AICI.

De asemenea, potrivit art. 1 din Decizia nr 35/2020 a Biroului Electoral Central, alegătorul care deține un act de identitate din cele prevăzute mai sus, al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, își poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 în baza acestuia.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a informat, într-un comunicat de presă, că peste 43.000 de alegători români cu domiciliul sau reședința în străinătate s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro. Românii din străinătate au avut la dispoziție peste 5 luni pentru a se preînregistra pe acest portal, perioada de înscriere începând la data de 1 aprilie 2020, până la data de 22 octombrie 2020.

113 milioane de dolari plătește Apple pentru a scăpa de un litigiu privind încetinirea performanțelor telefoanelor Apple

Articolul precedent

Protestele din Danemarca au oprit inițiativa guvernului de a obliga populația la vaccinare

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual