sursa foto: facebook/EPIO.Romania
FactualSpot

Ce urmează pentru Brexit? Parlamentul European se preocupă de drepturile cetățenilor comunității

0

Astăzi, Parlamentul European va vota o rezoluție care cere o mai bună protecție a drepturilor cetățenilor UE care trăiesc și lucrează în Regatul Unit după retragerea acestuia din Uniunea Europeană.

Europarlamentarii au dezbătut în plen, cu o zi în urmă, principalele preocupări referitoare la protejarea și administrarea drepturilor cetățenilor statelor membre ale Uniunii cât și al cetățenilor englezi.

În baza prevederilor Acordului, toți cetățenii români/UE care își stabilesc reședința legală în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020, precum și membrii de familie ai acestora, vor putea continua să locuiască în Marea Britanie și să beneficieze de majoritatea drepturilor conferite de legislația UE și după data retragerii Marii Britanii din UE.

În ce stadiu se află procedură de retragere a Angliei din UE

În luna octombrie 2019, șefii de stat și de guvern ai celorlalte 27 de state membre UE  și premierul britanic Boris Johnson au ajuns la un consens politic privind Acordul de retragere al Marii Britanii din UE, în conformitate cu articolul 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană(TUE). Acordul este însoțit de o declarație politică comună care prezintă un cadru ambițios pentru relațiile viitoare UE-UK.

Prin decizia adoptată de Consiliul European la 29 octombrie, termenul  de retragere prevăzut la art.50 alin(3) din TUE a fost prelungit, pentru a treia oară, pentru data de 31 ianuarie 2020.

Pe durata prelungirii, Regatul Unit rămâne stat membru, cu toate drepturile și obligațiile stabilite în tratate și în temeiul dreptului UE.

Ce etape urmează pentru brexit?

Pentru a intra în vigoare, Acordul de retragere trebuie ratificat  mai întâi de către Parlamentul britanic și aprobat, mai apoi, de către Parlamentul European înainte de 31 ianuarie 2020.

Procedura din Parlamentul Marii Britanii este aproape de final. Proiectul legislativ al acordului de retragere a trecut, joi, 9 ianuarie, de etapa raportului și de a treia lectură în Camera Comunelor. Procedura de ratificare a acordului va continua în Camera Lorzilor, camera superioară a Parlamentului britanic (dar cu puteri mai reduse) începând de luni, 13 ianuarie, iar potrivit surselor, actul va fi adoptat până în 22-23 ianuarie.

Dacă până la 31 ianuarie Parlamentul European va ratifica Acordul de retragere în forma adoptată de legislativul englez, Marea Britanie va avea parte de o ieșire controlată din Uniunea Europeană, beneficiind de o perioadă de tranziție până pe 31 decembrie 2020.

Pe parcursul perioadei de tranziție, Marea Britanie va respecta în continuare acquis-ul european, inclusiv Politica Comercială a UE, dar nu va participa la mecanismul decizional și nu va mai fi reprezentată în instituțiile UE. Drepturile asigurate prin Acordul de retragere vor fi extinse și asupra cetățenilor care se vor stabili în Marea Britanie în perioada de tranziție. Ținând cont de stadiul în care se află demersurile de retragere referitoare la comerț și securitate, Marea Britanie poate dori să prelungească această perioadă cu unul sau doi ani, solicitând acest lucru până pe data de 1 iulie 2020.

În cazul în cazul în care Acordul de retragere nu va fi ratificat/aprobat în timp util pentru a intra în vigoare la 31 ianuarie 2020, Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană fără acord.

În paralele cu negocierile desfășurate  între o echipă a Comisiei Europene, condusă de Michel Barnier și  o echipă omoloagă din UK, condusă de ministrul pentru ieșirea Regatului Unit din UE pentru stabilirea Acordului de retragere, au avut loc și au în continuare pregătiri la nivelul UE, astfel încât comunitatea să fie pregătită de efectele care vor fi pricinuite de oricare dintre cele două scenarii.

Gheorghe Dincă, trimis în judecată pentru 8 infracțiuni în #DosarulCaracal

Articolul precedent

Manelistul trimis în judecată pentru incitare la ură sau discriminare. Dani Mocanu: Nu denigrez femeile

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual