sursa foto: gazeta-romana.ro
FactualSpot

Ce soluție vor pronunța judecătorii Curții Constituționale în privința conflictului juridic de natură constituțională dintre Guvern și Președintele României. EXPLICAȚII JURIDICE

0

Începând cu ora 10:00 magistrații Curții Constituționale dezbat sesizarea asupra conflictului juridic de natură constituțională dintre Guvern și Președintele României, depusă de premierul Viorica Dăncilă pe data de 5 septembrie. Din perspectiva acesteia,  conflictul a fost declanșat prin refuzul Președintelui Iohannis de numire a miniştrilor interimari propuși de premier.

În cadrul dezbaterilor de astăzi în fața CCR, executivul este reprezentat de Toni Greblă, secretarul general al Guvernului și fost judecător al Curții Constituționale. De cealaltă parte, reprezentantul președintelui este Mihaela Ciochină, consilier prezidențial.

Avocatul Vlad-Cristian Soare, specializat in drept constituțional și instituții politice, a fost invitatul Digi24 pentru a oferi o opinie juridică  referitoare la o posibila decizie a Curții Constituționale.

În primul rând CCR, ca să poată judeca un conflict juridic de natură constituțională, trebuie să verifice dacă sunt îndeplinite niște condiții. Prima condiție este ca una dintre autoritățile fundamentale, deci nu orice autoritate, ci autorități care au competențele înscrise în principal in Constituție, cum este Președintele, cum este Guvernul,cum sunt autoritățile judecătorești, să constate că una dintre aceste autorități și-a încălcat obligațiile constituționale, fie printr-o acțiune fie printr-o omisiune. Dar nu e suficient doar să-și încalce atribuțiile constituționale. Trebuie să încalce atribuțiile constituționale atingând atribuțiile celeilalte autorități.” a spus avocatul.

”În ultima perioada CCR, pe conflictele juridice de natură constituțională a început să judece și conflictele politice, ceea ce Comisia de la Veneția, chiar la momentul revizuirii Constituției noastre în 2003, când a fost introdusă această atribuție a Curții Constituționale, a specificat foarte clar trebuie evitat. Nu trebuie să se ajungă ca o Curte Constituțională să devină un mediator politic între autoritățile publice. Conflictele de ordin politic se rezolvă tot politic.” a mai precizat Vlad Soare.

“Președintele pe de o parte invocă art.85 din Constituție, care prevede printre altele că atunci când vorbim despre o restructurare sau o schimbare a compoziției politice a Guvernului, Guvernul trebuie să primească din nou votul de încredere al Parlamentului. Și spune chiar alin.(3) din 85 că nu  poate să numească până când nu se realizează acest vot de încredere.

În cealaltă parte, argumentul Guvernului este prevăzut în art.107 din Constituție, de unde Guvernul susține că Președintele este obligat să numească un ministru interimar pentru că se constantă situația de la articolul anterior (106), adică pe scurt, rămâne fără un ministru. Pe perioada aceasta trebuie ca Președintele, la propunerea primului-ministru, să numească un alt membru al cabinetului care să îndeplinească această funcție de interimat pe o perioada de 45 de zile.

Dacă ați corobora aceste două articole veți vedea că situația este profund diferită. Dacă mergem pe ideea unei remanieri Guvernamentale, atunci da, eu numesc ca și Președinte un ministru interimar. Dacă merg pe restructurare, nu pot, pentru că sunt blocat mai întâi de această condiție pe care mi-o impune Constituția, ca mai întâi, premierul să se ducă să solicite votul de încredere.” – a afirmat pentru Digi24

 Totul pleacă de la numirea Guvernului

“Cine numește Guvernul? Votul Parlamentului face ca Guvernul să ajungă în fața Președintelui, care îl numește. Atunci când Parlamentul își dă votul, îl exprimă asupra listei membrilor, structurii (câte ministere) dar și compoziției politice (câte partide intră la guvernare).

De data aceasta au fost două partide care au intrat la guvernare: PSD și ALDE. Deci Guvernul și-a dat votul de încredere pe această compoziție politică. Când ALDE iese de la guvernare înseamnă că votul Parlamentului în momentul de față nu mai este conform. Motiv pentru care constituantul vine și spune ai o perioadă, și asta este tragedia că nu spune care este această perioadă, în care trebuie să te duci în fața Parlamentului și să vedem dacă primești din nou votul pe noua compoziție politică, iar dacă nu îl primești înseamnă că o să cadă Guvernul.” – a afirmat Vlad Soare

”PSD încearcă acum să acopere viciile acestea făcând numiri de la ALDE deși ALDE în mod clar nu mai este la guvernare.

Lucrurile nu sunt așa, dar din păcate pronosticul meu este că această Curte astăzi va pronunța o hotărâre favorabilă premierului. Decizia CCR trebuie respectata, insa eu raman fidel rationamentului juridic expus anterior” a spus în încheiere avocatul Vlad Soare.

 

Meleșcanu pune țara la cale pe la spatele lui Tăriceanu. Negocieri pentru reînființarea grupului parlamentar ALDE

Articolul precedent

Decizia CCR ”să fie bine ca să nu fie rău”. Președintele obligat să numească interimarii. Premierul obligat să ceară votul de încredere

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual