sursa foto: perfect-tour.ro
FactualSpot

Ce se cumpără cu banii statului? Călătorii în India, Filipine și Maldive și mobilier de lux pentru Autoritatea Electorală Permanentă

0

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), instituție finanțată de la bugetul de stat, a plătit sume semnificative pentru a achiziționa bunuri de lux, așa cum arată Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Autoritatea Electorală Permanentă este o instituţie administrativă autonomă cu personalitate juridică şi cu competenţă generală în materie electorală, care are misiunea de a asigura organizarea şi desfăşurarea alegerilor şi a referendumurilor, precum şi finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, cu respectarea Constituţiei, a legii şi a standardelor internaţionale și europene în materie.

Din momentul numirii lui Constantin Mitulețu – Buică, susținut de PSD, în funcția de președinte al instituției, AEP a făcut numeroase achiziții, una mai neobișnuită ca cealaltă. Pe platforma electronică de licitații se poate accesa lista de bunuri și servicii contractate, printre care ”servicii de întreținere și reparații auto” pentru autoturismele date în folosinţă sediului central și celorlalte filiale ale instituției  în valoare de peste 50.000 RON.

Alte achiziții controversate, ce au făcut obiectul dezacordului presei în ultima perioadă, procurate pentru sediul Autorității Electorale Permanente sunt:

Pe lângă cumpărăturile necesare la birou, pe site se poate observa și achiziționarea de numeroase bilete de avion pentru Vilnius (3.876,00  RON), Manilla, Filipine (8.394 RON), Astana (4.850,00  RON), Maldive (8.548 RON), Bangalore, India (10.596 RON), Mexico City (6.295 RON), New Delhi, India (9.314 RON) și asigurări medicale pentru respectivele călătorii. AEP a cheltuit zeci de mii de lei pe călătorii în destinații exotice.

Ținând cont de faptul că AEP nu a transmis comunicate oficiale de presă cu privire la evenimente unde să fi fost invitați reprezentanții acestor instituții , nu se știe care a fost scopul călătoriilor în aceste destinații. Până la ora publicării articolului, Autoritatea nu a răspuns întrebărilor G4Media.ro legate de scopul călătoriilor în aceste țări.

De asemenea, AEP a fost criticată de zeci de asociații civice ale românilor din Diaspora pentru că nu a promovat suficient portalul pe care românii din străinătate se putea înscrie fie pentru votul prin corespondență, fie pentru votul la secție. Autoritatea a promovat, într-adevăr pe rețelele de socializare mai multe reclame privind înregistrarea românilor din afara țării, însă jurnaliștii au sesizat că aceste anunțuri aveau ca public țintă utilizatorii din județele Bacău, Suceava, Iași, Timiș și altele.

Constantin-Florin Mitulețu-Buică a fost votat de plenul reunit al Parlamentului pe 27 februarie, pentru a ocupa funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente. Președintele AEP este desemnat pentru un mandat de 8 ani, ce poate fi reînnoit o singură dată.

Parlamentarii aprobă legea impozitării pensiilor speciale atât timp cât nu le va afecta viitorul

Articolul precedent

Laura Codruța Kovesi va fi primul procuror-șef european

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual