sursa foto: gazeta-romana.ro
FactualSpot

Ce responsabilități are Avocatul Poporului cu privire la probele nesolicitate și nedeclarate în cazul Colectiv

0

Avocatul Poporului reprezintă autoritatea publică autonomă și independentă față de orice altă autoritate publică care a fost instituită pentru a asigura apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice, potrivit legii.

În contextul revelării a noi înregistrări video realizate de un membru al unui echipaj ISU la momentul sosirii primelor forțe de intervenție, ne întrebăm cum ar fi putut interveni instituția Avocatului Poporului în demersurile anchetelor astfel încât aceste probe să poată fi utilizate.

În Legea 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului putem găsi, la articolul 4, informații cu privire la obligația autorităților publice cu privire la comunicarea sau, după caz, punerea la dispoziţia instituţiei Avocatul Poporului, în condiţiile legii, informaţiile, documentele sau actele pe care le deţin în legătură cu petiţiile care au fost adresate instituţiei Avocatul Poporului, precum şi cele referitoare la sesizările din oficiu şi la vizitele anunţate sau inopinate pe care aceasta le efectuează pentru îndeplinirea atribuţiilor specifice Mecanismului naţional de prevenire a torturii în locurile de detenţie, acordându-i sprijin pentru exercitarea atribuţiilor sale.

Printre atribuțiile Avocatului Poporului enumerate la articolul 15 din aceeași lege, regăsim la punctul e, atribuția ce se referă la luarea deciziilor asupra petiţiilor formulate de persoanele fizice lezate prin încălcarea drepturilor sau libertăţilor acestora de către autorităţile administraţiei publice, iar la punctul fverificarea activitatății de rezolvare legală a petiţiilor primite şi solicitarea autorităţilor sau funcţionarilor administraţiei publice în cauză de a înceta încălcarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice, repunerea în drepturi a petiţionarului şi repararea prejudiciilor.

Reamintim faptul că dreptul la viață și la integritate fizică și psihică precum și dreptul la ocrotirea sănătății sunt drepturi fundamentale garantate oricărui cetățean român prin Constituție.

Avocatul Poporului are acces la informațiile clasificate deținute de autoritățile publice

Avocatul Poporului şi adjuncţii acestuia au acces, în condiţiile legii, la informaţiile clasificate deţinute de autorităţile publice, în măsura în care le consideră necesare pentru soluţionarea petiţiilor care le-au fost adresate, precum şi a sesizărilor din oficiu, dispune  legea privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, la articolul 23.

Așadar, Avocatul Poporului poate acționa în sensul solicitării informațiilor clasificate în măsura în care a fost formulată o petiție potrivit art.15 litera e, precizat anterior, dar și în cazul în care a considerat necesar să se sesizeze din oficiu, conform art.16.

Mai menționăm că Avocatul Poporului are obligaţia de a nu divulga sau de a nu face publice informaţiile sau documentele secrete la care a avut acces. Această obligaţie se menţine şi după încetarea activităţii sale ca Avocat al Poporului şi se extinde asupra adjuncţilor săi, precum şi asupra personalului aflat în serviciile sale, sub sancţiunea prevăzută de legea penală.

Însă, într-o administrație publică în care autoritățile statului mușamalizează problemele existente și declară public, în mod mincinos, că lucrurile decurg regulamentar și că nu duc lipsă de resursele necesare pentru a asigura, până la urmă, respectarea drepturilor fondamentale ale omului, căci despre asta este vorba, atunci instituția Avocatului Poporului nu își poate găsi aplicabilitatea.

Totuși, este important ca Avocatul Poporului să se implice pentru a face un raport cu privire la modalitatea în care au lucrat autoritățile publice. În cazul în care acestea și-au exercitat atribuțiile în mod greșit, trebuie verificat dacă nu cumva prin aceste „greșeli” nu au fost prejudiciate victimele într-un drept fundamental. 

În acest sens, articolul 25 din legea cadru a instituției pe care o analizăm prevede că  Avocatul Poporului, adjuncţii acestuia, precum şi personalul de specialitate al instituţiei Avocatul Poporului au dreptul să facă anchete proprii, să ceară autorităţilor administraţiei publice orice informaţii sau documente necesare anchetei, să audieze şi să ia declaraţii de la conducătorii autorităţilor administraţiei publice şi de la orice funcţionar care poate da informaţiile necesare soluţionării petiţiei, în condiţiile prezentei legi.

(2)Dispoziţiile alin. (1) se aplică autorităţilor administraţiei publice, instituţiilor publice, precum şi oricăror servicii publice aflate sub autoritatea autorităţilor administraţiei publice.

 

Proiectul adoptat de CGMB limitează accesul mașinilor poluante în anumite zone din Capitală. Din 2024 accesul mașinilor sub Euro 4 va fi interzis

Articolul precedent

Puterea de cumpărare a românilor este cu aproximativ 60% sub media europeană. Top 10 județe din România cu cel mai bun nivel de trai

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual