sursa foto: gov.ro
FactualSpot

Ce prevede proiectul de lege adoptat de Guvern pentru carantină și izolare? Parlamentul decide dacă proiectul va fi modificat

0

Ședința de azi a Guvernului a avut pe ordinea de zi un singur punct: Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic. Guvernul a adoptat proiectul de lege care va fi trimis la Parlament pentru dezbateri în regim de urgență.

Prim-ministrul Ludovic Orban a susținut  în deschiderea ședinței executivului că exista și înainte baza legală pentru toate măsurile adoptate, însă instituțiile publice au luat măsuri și decizii politice care au pus bețe în roate Guvernului, fără să pună pe primul plan apărarea vieții și sănătății. Discursul premierului face trimitere la decizia Curții Constituționale privind neconstituționalitatea stării de carantină și a măsurii de internare în mod obligatoriu a pacienților infectați și asimptomatici, impusă prin ordin de ministru.

Consecința este suspendarea de drept a efectelor juridice a dispozițiilor cuprinse la art.25 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății (ce face referire la adoptarea prin ordin de ministru a măsurilor pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență generate de epidemii, precum și bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii) și la art.8 din OUG 11/2020, până la încetarea acestora o dată cu adoptarea unor noi prevederi ori în 45 de zile.

Textul proiectului de lege poate fi consultat AICI.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, împreună cu secretarul de stat Raed Arafat au susținut un briefieng de presă la finalul ședinței de Guvern pentru a prezenta principalele modificări aduse prin proiectul de lege propus.

În primul rând au fost clar definiți termenii specifici întâlniți în situația unei epidemii ori boli transmisibile. Spre exemplu, termenul  de carantină a persoanelor” reprezintă separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spații special desemnate de către autorități, la domiciliu sau în locația declarată de către persoana carantinată, iar termenul de „izolare  reprezintă separarea fizică a persoanelor bolnave cu o boala infecto-contagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament adecvat în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate. Definițiile au fost puse în acord cu Regulamentul Internațional Sanitar.

Măsura carantinei pentru pentru persoanele sănătoase care sosesc în România din zone cu risc epidemiologic ridicat, persoanele suspecte de a fi infectate sau persoanele care au venit in contact cu persoane confirmate de îmbolnăvire, se va dispune prin hotărârea Comitetului National pentru Situații de Urgenta, la propunerea grupului de suport tehnico – științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, ori de comandantul acțiunii la nivel național în cazuri de urgență (pericol iminent).

Carantina zonală se instituie prin ordin al Comandantului acțiunii la nivel național, în baza hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgenta, la propunerea Direcției de Sănătate Publica teritoriala și cu avizul Institutului Național de Sănătate Publică. În cazul în care există un pericol iminent în 2 sau mai multe județe alăturate, carantina zonala se instituie prin ordin al Comandantului acțiunii la nivel național, la propunerea Institutului Național de Sănătate Publica și cu validarea în termen de maximum 48 de ore de către Comitetul National pentru Situații de Urgenta.

Vrei să faci un ban rezolvând subiecte de Bacalaureat, pe care să le vinzi? #maigândește-te

Articolul precedent

Ludovic Orban vs. Marcel Ciolacu la dezbateri politice în Parlament. Ancheta Unifarm deschide subiectul intereselor partidului de guvernare

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual