sursa foto: evz.ro
FactualSpot

Ce prevede memorandumul referitor la dezvoltarea tehnologiei 5G încheiat între SUA și România

0

Guvernul Statelor Unite ale Americii și Guvernul României au încheiat marți la Washington un memorandum de înțelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G. Reprezentanții celor două părți semnatare au fost ambasadorii Hans Klemm și George Maior.

Prin acest act, SUA și România se angajează să aplice condiții drastice în cadrul licitațiilor privind furnizorii tehnologiei 5G. Aceste măsuri precaute sunt luate în conjunctura dată de controversele apărute la adresa companiei Huawei, despre care se crede că este implicată în operațiuni de spionaj ale statului chinez.

Potrivit textului memorandumului consultat de G4Media.ro, ”evaluarea riguroasă a furnizorilor 5G” trebuie să includă următoarele elemente:

”1. Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat;

2. Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă;

3. Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente”.

Adoptarea memorandumului vine cu scurt timp înainte ca România să lanseze licitația pentru serviciile 5G în telecomunicații.

Protejarea acestor rețele de comunicații din generația viitoare de riscuri legate de perturbarea sau manipularea lor, precum și asigurarea vieții private și a libertăților individuale ale cetățenilor României, ai Statelor Unite precum și ai altor state reprezintă un aspect de importanță vitală”, se arată în memorandumul semnat de guvernele american și român.

În plus, memorandumul arată că cele două guverne adoptă documentul numit ”Propunerile de la Praga” – o declaraţie publicată în cursul Conferinţei asupra 5G şi securităţii la Praga din luna mai 2019 (Citește aici Propunerile de la Praga în engleză).

”Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii andosează Propunerile de la Praga, declarația Președintelui din cadrul Conferinței în domeniul securității 5G de la Praga, ca un pas important în vederea dezvoltării unei abordări comune în domeniul securității rețelelor 5G și asigurarea unui ecosistem 5G sigur și dinamic. Propunerile de la Praga subliniază necesitatea ca rețelele 5G să fie construite pe baza competiției libere și corecte, transparenței și a statului de drept”, arată memorandumul citat.

„Moartea domnului Lăzărescu” în reluare la Spitalul Județean din Drobeta-Turnu Severin. Explicații juridice despre malpraxis

Articolul precedent

Reformă semnificativă pentru drepturile femeilor din Arabia Saudită. Permisiunea „tutorelui” masculin nu mai este necesară pentru a călători în afara țării

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual