sursa foto: sfin.ro
FactualSpot

Ce măsuri fiscal-bugetare urmează să adopte Guvernul: taxarea băuturilor ce conțin zahăr și creșterea accizelor pe tutun sunt câteva dintre acestea

0

Ministerul de Finanțe a publicat astăzi mai mult proiecte de ordonanțe printre care și cel privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare. Îl puteți accesa aici: Proiect_OG. și  Nota de fundamentare Proiect OG

Așadar Guvernul se pregătește să adopte în următoarea perioadă ordonanța prin care:

  • se va reduce  cu jumătate numărul de secretari de stat, subsecretari de stat, funcțiile asimilate acestora precum și posturile din ministere, instituții și autorități publice din subordinea/coordonarea Guvernului și a ministerelor;
  • se majorează acciza la țigarete

  • se va percepe o acciză pentru băuturile răcoritoare cu conținut ridicat de zaharuri libere;
  • Personalul didactic care asigură predarea simultană la 2 – 5 clase de elevi în învăţământul primar sau gimnazial, primeşte o majorare a salariului de bază cuprinsă între 7% și 20%;
  •  includerea în baza de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii (CAS, CASS și CAM), a biletelor de valoare sub forma tichetelor cadou acordate potrivit legii, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, pentru alte situații decât decât cele cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
  • schimbarea regulilor de angajare în sistemul bugetar, urmând să fie aplicat principiul „unul la trei”, respectiv la trei posturi devenite vacante un post ocupat;
  • precum și alte măsuri fiscale și bugetare.

Motivul scumpirii țigărilor

În acest moment, acciza globală pe țigarete reprezintă 57,59% din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum. Condițiile referitoare la nivelul minim al accizei totale aplicabil pentru țigarete, pe care toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie să îl respecte prevăd ca începând cu 1 ianuarie 2014, acciza globală pe țigarete reprezintă cel puțin 60 % din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum. România și alte țări au beneficiat de o perioadă de tranziție, însă măsurile suportă amânare doar până la 1 ian 2019, riscând ulterior aplicarea procedurii de infringement (acțiunea în constatarea neîndepliniri obligațiilor).

Motivul introducerii unei taxe pe zahăr

În Uniunea Europeană, 52% din populația adultă este în prezent supraponderală, iar din această proporție 17% suferă de obezitate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte contribuţia alimentelor cu exces de ingrediente dăunatoare în etiopatogenia bolilor cronice netransmisibile, inclusiv a obezităţii şi a bolilor cardiovasculare. În aria largă a măsurilor care au ca scop modificarea consumului de alimente nesănătoase există si posibilitatea suprataxării unor produse care conțin un nivel exagerat din nutrienți considerați dăunatori (zahăr, sare, grăsimi saturate).

Această măsură descurajează consumul de alimente nesănatoase și aduce venituri care pot fi investite în educație și sănătate.

În ceea ce priveşte alimentele cu adaos mare de zaharuri, produsele incriminate a avea un impact mai mare asupra sănătăţii sunt produsele lichide, precum băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr, deoarece consumatorul nu are imaginea concretă a cantităţii de calorii ingerate, spre deosebire de produsele zaharoase solide asupra cărora percepţia calorică este bine cunoscută. În plus, caloriile lichide nu au proprietăți puternice de saţietate şi nu suprimă foamea, astfel că ele sunt consumate în cantităţi mult mai mari, aportul caloric fiind în ansamblu mai mare, cu impact important asupra sănătăţii consumatorilor.

În acest sens, se impune adoptarea unor măsuri în vederea combaterii consumului de băuturi răcoritoare cu conținut ridicat de zaharuri libere, prin introducerea acestora în sfera produselor supuse accizelor nearmonizate.

Cu cât va avea de câștigat bugetul de stat de pe urma acestor măsuri fiscal-bugetare

Autorităţile estimează un impact bugetar de 3,3 miliarde de lei în următorii patru ani în urma aplicării Ordonanţei privind măsurile fiscal-bugetare, conform AGERPRES.

Astfel, cel mai mare impact al măsurilor prevăzute în Ordonanţă este estimat pentru anul 2022 – 998,255 milioane de lei. Impactul pentru anul în curs este de 510,983 milioane de lei, pentru 2020 – 797,555 milioane de lei şi pentru 2021 – 955,355 milioane de lei.

Creşterea accizei pentru ţigarete va aduce bugetului venituri suplimentare de 159,4 milioane de lei în acest an, 699,6 milioane de lei în anul următor şi 857,4 milioane de lei în 2021.

Acciza nearmonizată care va fi aplicată băuturilor răcoritoare cu conţinut ridicat de zaharuri va aduce un plus de venituri de 320 milioane de lei în acest an.

Pe partea de cheltuieli, reducerea numărului de secretari de stat, subsecretari de stat şi asimilaţii acestora, precum şi a numărului de posturi din cabinetele demnitarilor va reduce cheltuielile cu 7,1 milioane lei în anul 2019 şi cu 21,3 milioane lei la nivelul unui an bugetar. Blocarea ocupării posturilor vacante reprezintă o economie de 76,7 milioane lei la nivelul unui an bugetar.

Sondajul IMAS dezvăluie preferații în rândul candidaților la prezidențiale

Articolul precedent

CSM dispune controale asupra procedurilor în cazul sesizărilor de dispariții și trafic de persoane la DIICOT și parchete

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual