sursa foto: qmagazine.ro
FactualSpot

Ce i-a făcut pe membrii CSM să ia în calcul înlocuirea Liei Savonea și ce presupune procedura de revocare a președintelui CSM

0

După mai bine de jumătate de an de când membrii Consiliului Superior al Magistraturii au sesizat nemulțumiri la adresa președintelui instituției cu privire la modul de organizare și gestionare a ședințelor, Lia Savonea continuă să aibă o atitudine invazivă față de atribuțiile Plenului CSM.

Din această cauză se speculează că mai mulți membrii CSM pregătesc în această săptămână inițierea procedurii de înlocuire a actualului președinte al institutiei.

Un alt factor determinant al acestei intenții a fost propunerea de modificare legislativă a Legii nr.176/2010 privind integritatea și exercitarea funcțiilor și demnităților publice; și Legii nr.144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate; precum și modificarea și completarea altor acte normative, despre care am scris anterior AICI.

Președintele CSM în conflict cu Ministrul Justiției

Prin deciziile sale, Lia Savonea a deschis un conflict și cu actualul ministru al justiției, Ana Birchall. Vineri dupa orele 16:00 președintele CSM a convocat plenul Consiliului pentru ziua de marți.

În răspuns, Birchall a transmis o scrisoare tuturor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii:

Este inadmisibil și de condamnat maniera în care continuați să convocați plenul Consiliului Superior al Magistraturii, fără consultarea prealabilă a tuturor membrilor CSM. Mai mult, este curios faptul că, deși de peste 2 săptămâni nu a mai fost convocat Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, dumneavoastră înțelegeți să îl convocați într-o zi de vineri, spre seară. Nu pot să nu mă între care este totuși urgența. În consecință, vă rog să-mi comunicați motivele pentru care Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu a mai fost convocat din data de 17 septembrie 2019, respectiv de peste 2 săptămâni

În finalul scrisorii, ministrul Justiției reiterează rugămintea de a convoca ședințele Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, „inclusiv prin comunicarea din timp a agendei de lucru, cu respectarea principiilor predicitbilității și transparenței, permițându-mi astfel exercitarea dreptului constituțional conferit de calitatea de membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii”.

Purtătorul de cuvânt al CSM spune că „nicio dispoziție legală sau regulamentară nu impune președintelui CSM consultarea membrilor Consiliului pentru convocarea ședințelor de plen.

Nici în mandatele anterioare ale Consilliului nu s-a procedat la o consultare a membrilor de drept de către președinte în vederea convocării ședințelor de plen sau secțiia mai spus judecătoare Daniela-Ioana Stăncio

Pe ordinea de zi programată pentru mâine se regăsește pentru a șasea oară (numărătoarea începând din iunie)  validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ).

Tentativele îndeplinirii acestei proceduri  au eșuat până în prezent din lipsă de cvorum după ce unii membrii CSM au susţinut că trebuie aşteptate raporatele GRECO și al Comisiei de la Veneția sau că nu au primit toate documentele, inclusiv fișele de notare din partea Comisiei de evaluare sau baremul.

Procedura de revocare a președintelui CSM

Legea 317/2004 Republicată privind Consiliul Superior al Magistraturii, prevede în capitolul V privind statutul membrilor ce presupune revocarea din funcția de membru CSM.

Ca să poată fi revocată din funcția de președinte CSM pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor prevăzute de lege, o treime din numărul membrilor membrilor instituției (19 la număr) trebuie să propună revocarea, ceea se înseamnă un minim de 7 membri.

Mai apoi trebuie convocat Plenul Consiliului Superior al Magistraturii la care este necesară prezența a cel puţin 2/3 dintre membrii săi. Dacă majoritatea membrilor votează în aceste sens, hotărârea de revocare se redactează în cel mult 20 de zile și se comunică de îndată.

Hotărârea de revocare poate fi atacată cu contestaţie în termen de 15 zile de la comunicare, la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Contestaţia se judecă în complet format din 3 judecători. Introducerea contestaţiei suspendă de drept executarea hotărârii. Hotărârea prin care se soluţionează contestaţia este definitivă.

Bullying la nivel înalt. Meghan Markle dă în judecată publicația Mail

Articolul precedent

Primarul comunei Cristeşti, declarat „decedat” de un procuror pentru a scăpa de un dosar penal

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual