sursa foto: freepik.com/ mehaniq
FactualSpot

Ce ai comandat – măști chirurgicale sau hârtie igienică? Poliția Română face percheziții în Călărași și Ilfov la persoane acuzate de înșelăciune

0

În această dimineață, polițiștii din Giurgiu efectuează 9 percheziții, în 2 județe, la domiciliile unor persoane bănuite că postau anunțuri false cu măști medicinale și comercializau ilegal tutun, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Române.

În dimineața zilei de joi, 16 iulie, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Giurgiu, pun în executare 9 mandate de percheziție domiciliară, pe raza județelor Călărași și Ilfov, la domiciliile unor persoane despre care există date și indicii că începând cu data de 16.03.2020 au indus în eroare un număr semnificativ de persoane de pe teritoriul național, profitând de instituirea stării de urgență generată de pandemia COVID- 19.

„Cei în cauză, în baza unor anunțuri postate pe rețelele de socializare, au atașat fotografii cu măști medicinale, însă în realitate au expediat prin intermediul unor firme de curierat, role de hârtie igienică, cu plata la momentul ridicării coletelor”, potrivit comunicatului IGPR.

Au fost identificate 89 de persoane vătămate, iar din cercetări a mai rezultat că, prin intermediul acelorași anunțuri, persoanele au procedat și la comercializarea de tutun tocat, rezultat în urma prelucrării prin fierbere, adăugare de arome și mărunțire. Vor fi puse în executare 8 mandate de aducere.

Poliția Română mai arată că: „acțiunea beneficiază de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale, Biroului de Analiză a Informațiilor, Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei București și Inspectoratului Județean de Jandarmi Giurgiu.”

Înșelăciunea este reglementată, în Codul Penal la art. 244, ca fiind fapta de inducere în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust, iar, dacă s-a pricinuit o pagubă, ea se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Totodată, dacă înșelăciunea a fost săvârșită prin folosirea de nume sau calități mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuși o infracțiune, se aplică regulile privind concursul de infracțiuni.

Statele Unite s-au răzgândit și vor acorda vize studenţilor străini ale căror cursuri se vor desfăşura online

Articolul precedent

România, amendată de CJUE cu 3 milioane de euro pentru că nu a transpus Directiva Europeană pentru prevenirea spălării banilor

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual