sursa foto: presidency.ro
FactualSpot

Ce a avut de spus Președintele la confirmarea neconstituționalității codurilor penale

0

Față de decizia pronunțată azi la CCR pentru declararea neconstituționalității legilor de modificare a codurilor în materie penală, Președintele României a emis un comunicat prin care susține respectarea rațiunilor constituționale și remedierea modificărilor toxice aduse până în prezent în domeniul justiției alături de solicitarea adresată Parlamentului de a abandona reforma în domeniul penal.

Încă o dată este atrasă atenția asupra faptului că membrii Parlamentului, prin votul exprimat în cadrul procesului legislativ, nu au respectat în totalitate o decizie CCR deja pronunțată asupra propunerilor în cauză și că prin majoritatea parlamentară PSD-ALDE, Parlamentul nu decide în grija cetățenilor sau a susținerii statului de drept, ci în scopuri proprii.

Cele două partide aflate la guvernare au refuzat să semneze Acordul Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României  , actul redactat în urma exprimării voinței cetățenilor români în cadrul votului din data de 26 mai 2019.

Modificările aduse Codurilor penale de către PSD-ALDE sunt nocive și contrare Constituției

Decizia pronunțată astăzi de către Curtea Constituțională, prin care s-a constatat neconstituționalitatea legilor de modificare și completare a Codului penal și a Codului de procedură penală, sancționează, pentru a doua oară, demersul legislativ al coaliției PSD-ALDE. Această soluție arată, o dată în plus, că modificările aduse legislației penale de către coaliția de guvernare sunt nocive și contrare Legii fundamentale.

Adoptate de Parlament în numai câteva săptămâni, fără nicio fundamentare sau consultare cu sistemul judiciar și societatea civilă, modificările asupra legislației penale au avut un singur scop: protejarea infractorilor în detrimentul persoanelor vătămate, elaborarea unui întreg set de proceduri menite să slăbească statul și să încurajeze fenomenul infracțional.

În acest context, în care cele două legi au fost invalidate succesiv de către Curtea Constituțională, solicit coaliției PSD-ALDE să abandoneze pretinsa reformă în domeniul penal. Cer, de asemenea, Parlamentului să respingă în totalitate modificările aduse legislației penale și să revină asupra schimbărilor toxice operate deja în legile justiției, care s-au dovedit adevărate atentate la adresa siguranței cetățeanului.

Adaptarea legislației la standardele statului de drept, inclusiv la jurisprudența Curții Constituționale, trebuie să se realizeze cu bună credință, transparent și în urma evaluării aprofundate a impactului intervențiilor legislative preconizate.

Atenționez majoritatea parlamentară PSD-ALDE că respectarea votului cetățenilor dat la referendumul din 26 mai este obligatorie. În acest sens, este imperativă transpunerea cât mai urgentă în legislație a prevederilor Acordului Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României. Am inițiat acest Acord tocmai pentru a consfinți voința suverană exprimată de cetățenii români la referendum, în susținerea statului de drept și împotriva afectării independenței sistemului judiciar. Chiar dacă PSD și ALDE au refuzat semnarea documentului, acesta nu poate fi ignorat, iar prevederile sale trebuie duse la îndeplinire de către întreaga clasă politică.

Avocatul Poporului se sesizează în cazul crimelor din Caracal la nici 24 de ore de la momentul la care i-am solicitat acest lucru prin Analiza PeROL

Articolul precedent

Atenție la propaganda de pe Facebook! Informații false despre cazul din Caracal sunt sponsorizate de publicații de presă

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual