sursa foto: gazeta-romana.ro
FactualSpot

CCR s-a pronunțat asupra modificărilor aduse codurilor în materie penală: NECONSTITUȚIONALE

0

Judecătorii Curții Constituționale s-au pronunțat astăzi, 29 iulie, asupra contestațiilor de neconstituționalitate ce privesc modificările aduse în Parlament, Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

Contestațiile formulate de USR și PNL la data de 25 aprilie și de Președintele Klaus Iohannis la data de 10 mai și-au primit astăzi răspunsul după șapte amânări ale  dezbaterilor.

Judecătorii constituționali au decis să admită obiecțiile de neconstituționalitate, ceea ce face ca legile de modificare și completare a Codului Penal și a Codului de procedură penală precum și celelalte legi vizate (Legea nr.78/2000 și Legea nr.304/2004) să se întoarcă în Parlament  în etapa procesului legislativ unde senatorii și deputații vor trebui să le modifice în conformitate cu decizia CCR.

Conform unor surse din CCR, citate de Digi24,  Parlamentul nu a ţinut cont de deciziile anterioare ale Curţii şi le-a transpus numai selectiv în conținutul legilor, fapt ce a dus la existența motivelor de neconstituționalitate.

Un exemplu concret este cel în cazul modificărilor aduse infracțiunii de abuz în serviciu. Deşi CCR a cerut impunerea unui prag, parlamentarii nu au prevăzut pragul în modificările aduse articolului 297 Cod Penal.

Atenția acordată modificărilor asupra codurilor din materie penală este intensificată de evenimentele revoltătoare desfășurate zilele trecute în Caracal. Printre cele mai contestate modificări sunt cele referitoare la la reducerea termenelor de prescripţie, abrogarea articolului referitor la neglijenţa în serviciu, precum şi scăderea pedepselor pentru abuzul în serviciu. În cazul în care codurile ar fi abrogate cu aceste modificări s-ar îngreuna misiunea aflării adevărului și pedepsirii funcționarilor publici din autoritățile care intervin defectuos în astfel de cazuri.

 

Șeful STS și-a anunțat demisia

Articolul precedent

Avocatul Poporului se sesizează în cazul crimelor din Caracal la nici 24 de ore de la momentul la care i-am solicitat acest lucru prin Analiza PeROL

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual