sursa: cotidianul.ro
FactualSpot

CCR îi ține ca pe ace. Decizia a fost amânată până pe 19 aprilie.

0

Tensiunile conflictului juridic dintre Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție continuă după ce Curtea Constituțională a amânat, până la sfârșitul săptămânii viitoare, dezbaterile sesizării formulate din partea Președintelui Camerei Deputaților.

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a făcut o sesizare în numele Președintelui Camerei Deputaților (în perioada în care l-a înlocuit pe Liviu Dragnea, aflat în concediu medical), pentru faptul că Înalta Curte nu are completuri de 3 judecători specializate pe fapte de corupție, așa cum le are pe cele de 5 judecători.

Motivul oficial invocat pentru amânarea anunțată ieri, a fost dat de o problemă medicală invocată de judecătorul și raportorul de subiect în cauză, Petre Lăzăroiu. În spatele motivului invocat se află însă și cererea formulată de patru dintre cei nouă magistrați de a se amâna dezbaterea pentru a avea suficient timp de studiu al argumentației depuse , având în vedere miza politică pe care o poartă acest subiect.

Asupra cui ar putea avea efecte această decizie?

Liviu Dragnea se află în etapa finală a procesului în care este condamnat, în primă instanță, pentru instigare la abuz în serviciu. Liderul social-democrat a fost condamnat la 3 ani si 6 luni de închisoare de un complet format din 3 judecători de la secția penală a Înaltei Curți, în dosarul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman. Avocații săi au invocat nelegalitatea modului în care sunt judecate cazurile de corupție la Înalta Curte.

Andreea Cosma, deputatul social-democrat este într-o situație similară. A invocat probelma într-o plangere penală depusă la secția pentru investigarea magistraților. Are o condamnare, în primă instanță la 4 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu.

Fostul primar, Radu Mazăre, are o miză și mai mare. Un compelt de 3 judecători l-a condamnat definiv în februarie la 9 ani de închisoare pentru abuz în serviciu. Pe modelul deciziei din cazul completurilor de 5 judecători, o decizie favorabilă ar echivala cu anularea condamnării si rejudecarea procesului.

Rejudecarea este o varianta si in cazul lui Călin Popescu Tăriceanu, achitat în primă instanța de un complet de 3 magistrati. El asteaptă decizia definitvă.

Despărțire la PeliFilip- după 10 ani, pe drumuri diferite

Articolul precedent

PSD trimite la consultările de la Cotroceni doi „foști deținuți politici”

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual