sursa foto: Administrația Prezidențială
FactualSpot

CCR dezbate sesizarea împotriva desemnării lui Ludovic Orban ca premier în aceeași zi cu votul pentru învestirea Guvernului Orban 2.0. Evenimentele, programate pe 24 februarie

0

Luni, 24 februarie, la Curtea Constituțională a României va fi dezbătută sesizarea depusă de președinții Camerelor Parlamentului care se referă la desemnarea, pentru a doua oară, a lui Ludovic Orban în funcția de premier, au declarat surse din cadrul CCR pentru G4Media.ro.

Dezbaterea CCR este planificată a avea loc în aceeași zi în care este programat votul de învestitură al Guvernului Orban 2.0 în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, anume pe data de 24 februarie, la ora 16:00.

„Am stabilit depunerea sesizării de către președintele Camerei Deputaților și președintele Senatului pe conflictul juridic de natură constituțională. (…) Vom aștepta răspunsul Curții. Chiar dacă nu stopează demersul, nu este pentru prima oară când Guvernul Orban vine cu anumite invenții. Măcar suntem datori românilor ca aceste lucruri să nu se mai întâmple în viitor”, declarase anterior Ciolacu, citat de Mediafax, cu privire la desemnarea, pentru a doua oară, a lui Ludovic Orban în funcția de premier.

Klaus Iohannis a arătat, în punctul său de vedere transmis CCR, că nu există niciun blocaj instituțional în urma nominalizării pentru a doua oară a lui Ludovic Orban ca prim-ministru și a precizat că atribuția de a desemna candidatul la funcția de șef al Guvernului aparține, în mod propriu și exclusiv, președintelui României, ea nefiind partajată cu o altă autoritate publică.

Pe de altă parte, în sesizarea transmisă CCR, Ciolacu a declarat: „Conflictul juridic de natură constituțională constă în exercitarea în mod discreționar a atribuțiilor Președintelui României, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituția României, republicată, constând în desemnarea, în data de 6 februarie 2020, a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru (…) cu încălcarea, în mod direct sau indirect, a următoarelor principii sau dispoziții constituționale: 1. principiul colaborării loiale între instituțiile publice, (…) 2. obligația constituțională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice; (…) 3. obligația constituțională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului.”

Cartelele prepay se vor achiziționa în continuare fără prezentarea buletinului. CCR a declarat neconstituțională OUG care reglementa condiții mai stricte

Articolul precedent

Secția Specială contestă decizia Curții Supreme de a întoarce Dosarul Mineriadei la Parchetul General

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual