sursa: cotidianul.ro
FactualSpot

CCR a respins sesizarea Avocatului Poporului: internarea obligatorie și detașarea medicilor respectă Constituția

0

În ziua de 20 octombrie 2020, Plenul Curții Constituționale, în cadrul controlului posterior promulgării, a decis că  izolarea persoanelor și detașarea personalul medical, paramedical și auxiliar specializat din sistemul public respectă normele constituționale.

Respingerea ca neîntemeiată a sesizării formulate de Avocatul Poporului a fost votată cu unanimitate de voturi, mai puțin chestiunea privind detașarea prin ordin al ministrului sănătății al personalului medical care nu și-a oferit acordul, pentru cel mult 30 de zile.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a ridicat la CCR o excepţie de neconstituţionalitate împotriva dispoziţiilor cuprinse la art.8 alin(3)-(9) cu referire la sintagma „izolarea într-o unitare sanitară sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare” şi ale articolului 19 din Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

În sesizare a argumentat că măsura internării obligatorii (izolarea obligatorie într-o unitate sanitară), trebuie să fie o măsură la care să se recurgă în cazul în care  niciun alt remediu nu se poate aplica, deoarece reprezintă restrângerea libertății persoanelor.

Or, în cazul bolilor înalt contagioase, această cerinţă stabilită cu titlu de principiu în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Curţii Constituţionale nu este respectată, legiuitorul prevăzând izolarea obligatorie pentru 48 de ore, ca o măsură de prim-resort, stabilită de drept, prin efectul legii. Izolarea, astfel cum este ea definită la art. 3 lit. o) din lege, prezintă caracterele unei internări obligatorii-măsură restrictivă de libertate, fiind aplicabile considerentele Deciziei 458/2020”, susține Renate Weber în sesizarea privind neconstituționalitatea dispozițiilor legale.

Weber a invocat jurisprudența CCR ce susține că ca un drept de acces la justiţie efectiv este determinat şi prin faptul că soluţia pronunţată determină înlăturarea încălcării denunţate şi a consecinţelor sale pentru titularul dreptului încălcat.

Prevederile referitoare la ‘detaşarea’ personalului medical, paramedical şi auxiliar specializat din sistemul public sunt lacunare, fără a stabili condiţiile concrete şi procedura, extistând astfel riscul ca detașarea persoanelor să fie prelungită.

 

3.400 de cazuri noi de COVID-19. 768 de pacienți la Terapie Intensivă. Municipiul București și județul Alba au rata de infectare peste 3 la mie

Articolul precedent

Grupare de trafic de migranți și droguri din vestul țării, în mâinile DIICOT

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual