sursa: cotidianul.ro
FactualSpot

CCR a publicat motivarea deciziei cu privire la existența conflictului juridic de natura constituțională între Guvern și Președintele României. Ce decrete va trebui să semneze Iohannis

0

Curtea Constituţională a României (CCR) a publicat miercuri motivarea deciziei adoptate pe 18 septembrie. În motivare se arată că președintele Klaus Iohannis trebuie să îi numească de îndată pe Niculae Bădălău, Ioan Deneş şi Radu Oprea în fruntea ministerelor Energiei, Apelor, respectiv Mediului de Afaceri. În plus, şeful statului trebuie să o revoce „de îndată” pe Ana Birchall din funcţia de ministru al Justiţiei.

De asemenea, Curtea a mai statuat existența unui conflict juridic de natură constituțională între primul ministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, cu privire la refuzul revocării unor miniștri, precum și cu privire la refuzul tacit al Președintelui României de a numi miniștri interimari.

În dezacord cu soluția pronunțată cu majoritate de voturi de Curtea Constituțională, doi judecători ai completului Curții au formulat opinii separate. Unul dintre aceștia consideră ca instanța de contencios constituțional ar fi trebui să constate că în cauză nu a existat și nu există un conflict juridic de natură constituțională între prim-ministru și Președintele României nici în ceea ce privește refuzul tacit al Președintelui României de a numi miniștri interimari de vreme ce a avut loc o schimbare a compoziției politice a Guvernului.

O a doua opinie arată că nu a existat un conflict juridic de natură constituțională prin refuzului îndeplinirii unei obligații ce revenea Președintelui României, câtă vreme nu sunt îndeplinite condițiile procedurii simplificate de remaniere prevăzută în art.85 alin.(2) din Constituție. Totodată, nu suntem în prezența unui blocaj instituțional  deoarece a existat și există un alt mod de înlăturare a presupusului blocaj, respectiv primul-ministru avea la dispoziție procedura prevăzută de art. 85 alin. (3) din Constituție

Preşedintele Iohannis a declarat anterior că deciziile referitoare la punerea în aplicare a hotărârilor CCR le va lua „după publicarea şi analiza motivării deciziei care va fi, probabil, publicată, în perioada imediat următoare”.

Redăm mai jos decizia Curții:

„CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:

1. Admite cererea și constată existența unui conflict juridic de natură constituțională între primul ministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, determinat de refuzul revocării unor miniștri, la propunerea primului-ministru, potrivit art.85 alin.(2) din Constituția României, republicată, precum și de refuzul tacit al Președintelui României de a numi miniștri interimari, la propunerea primului-ministru, potrivit art.107 alin.(3) din Constituția României, republicată.

2. Președintele României urmează să emită de îndată decretele de revocare a miniștrilor, solicitate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321 și nr.5/5324 din 26 august 2019, precum și decretele de desemnare a miniștrilor interimari propuși prin adresele nr.5/5362, nr.5/5363 și nr.5/5364 din 27 august 2019.

3. Preşedintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, cu privire la refuzul propunerilor de numire în funcția de ministru titular, înaintate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324 și nr.5/5325 din 26 august 2019.

4. Constată că nu există conflict juridic de natură constituțională între primul-ministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, generat de refuzul Președintelui de a numi miniștrii titulari propuși de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324 și nr.5/5325 din 26 august 2019.
Definitivă şi general obligatorie.

Decizia se comunică primului-ministru și Preşedintelui României şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pronunţată în şedinţa din 18 septembrie 2019.”

Curtea Constituțională cere Parlamentului modificarea legii privind alegerea Președintelui României

Articolul precedent

Dan Barna a lipsit miercuri de la ședința Parlamentului în cadrul căreia a fost stabilit calendarul moțiunii

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual