sursa: cotidianul.ro
FactualSpot

CCR a declarat neconstituționale amenzile și ordonanța de modificare a stării de urgență deoarece restrânge exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale. Ludovic Orban: este un îndemn la anarhie

0

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale atât amenzile, cât și ordonanța de modificare a stării de urgență, în ansamblul său, întrucât a vizat „restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale (dreptul de proprietate, dreptul la muncă, etc).”

Prim-ministrul Ludovic Orban a dezaprobat hotărârea Curții, fiind de părere că: „Prin această decizie, guvernul, autoritățile, se poate spune că sunt aproape împiedicate să apere sănătatea și viața românilor. Se poate ajunge la situația să nu se mai dea amenzi pentru nerespectarea unor reguli stabilite pe perioada stării de urgență.

E o decizie care mă șochează, are un puternic caracter politic. E în favoarea minorității care nu respectă legea și zdrobește majoritatea de 98% a românilor responsabili, care au contribuit la limitarea răspândirii COVID-19.”

Premierul a mai declarat că decizia CCR este un îndemn la anarhie: „Cu siguranță, vom găsi soluții constituționale și legislative. Această decizie a Curții este o invitație pentru cetățeni la nerespectarea legilor, este un îndemn la anarhie și la un comportament incorect față de semeni și societate.”

Curtea a arătat că OUG 34/2020 este neconstituțională în ansamblul său, pentru că “a fost adoptată cu încălcarea art. 115 alin. (6) din Constituție, întrucât prin conținutul său normativ a vizat restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale (dreptul de proprietate, dreptul la muncă și protecție socială, dreptul la informare, libertatea economică).

Totodată, CCR a declarat neconstituțional Art 28 din OUG 1/1999, care introducea amenzile pentru încălcarea regimului stării de urgență, deoarece “stabilirea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţii este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a agentului constatator, fără ca legiuitorul să fi stabilit criteriile şi condiţiile necesare operaţiunii de constatare şi sancţionare a contravenţiilor. Totodată, în lipsa unei reprezentări clare a elementelor care constituie contravenţia, judecătorul însuşi nu dispune de reperele necesare în aplicarea şi interpretarea legii, cu prilejul soluţionării plângerii îndreptate asupra procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei.” 

Comunicatul de presă al Curții Constituționale poate fi citit, în integralitate, AICI.

Judecătorii CCR au decis: modificarea amenzilor specifice stării de urgență este neconstituțională. Toate amenzile vor putea fi contestate în instanță. Explicații juridice

Articolul precedent

Avocatul Poporului: Amenzile trebuie contestate în instanță. Guvernul trebuie să găsească o formulă să vină în sprijinul tuturor

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual