sursa: activenews.ro
FactualSpot

CCR a declarat că obținerea de către anchetatori a datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane este neconstituțională

0

Articolul 146^1 din Codul de Procedură Penală, care face referire la obținerea de către anchetatori a datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane, este neconstituțional, a decis marți, 23 iunie, Curtea Constituțională a României, potrivit unui comunicat de presă. Articolul a fost declarat neconstituțional pentru că nu permite contestarea legalităţii măsurii referitoare la obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane care nu are calitatea de inculpat.

În urma deliberărilor, Plenul Curții Constituționale, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate. De asemenea, Curtea a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în dispoziţiile art. 146^1 din Codul de procedură penală (cu denumirea marginală Obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane), care nu permite contestarea legalităţii măsurii de către persoana vizată de aceasta, care nu are calitatea de inculpat, este neconstituţională.

„Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței de judecată care a sesizat Curtea Constituțională, anume Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se mai arată în comunicatul Curții Constituționale.

Articolul 146^1, care a fost declarat neconstituțional, prevede următoarele:

(1) Obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare efectuate se poate dispune de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a întocmit propunerea, cu privire la tranzacţiile financiare ale făptuitorului, suspectului, inculpatului sau ale oricărei persoane care este bănuită că realizează asemenea operaţiuni cu făptuitorul, suspectul sau inculpatul, dacă:

a) există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni;

b) măsura este necesară şi proporţională cu restrângerea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, date fiind particularităţile cauzei, importanţa informaţiilor sau a probelor ce urmează a fi obţinute ori gravitatea infracţiunii;

c) probele nu ar putea fi obţinute în alt mod sau obţinerea lor ar presupune dificultăţi deosebite ce ar prejudicia ancheta ori există un pericol pentru siguranţa persoanelor sau a unor bunuri de valoare.

(2) Obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ce urmează a fi efectuate poate fi dispusă pe o durată de cel mult 30 de zile de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a întocmit propunerea, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (1).

Directorul Unifarm este acuzat că a pretins 760 000 euro mită pentru un contract neconform de achiziționare a echipamentelor de protecție

Articolul precedent

Proiectul de lege care își propune desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție este dezbătut public la Ministerul Justiției

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual