Bogdan Licu- Procuror General al României, sursa foto: gandul.info
FactualSpot

Cazul Sorinei scoate la iveală problemele din sistemul de protecție socială

0

Cazul Sorinei, fetița de 8 ani ce a fost adoptată de o familie de români din SUA și luată, vineri din locuința asistentului maternal din Mehedinți într-un mod forțat și violent, a ajuns și la cunoștința prim-ministrului. Viorica Dăncilă a susținut că este necesară o simplificare în procesul de adopție și că se va ocupa de acest lucru, Guvernul urmând să realizeze o modificare a legii fie prin ordonanță de urgență, fie prin transmiterea unui proiect de lege către Parlament.

Mediatizarea filmărilor în care femeia procuror o bruschează pe copilă încercând să o ducă la mașină pentru a fi preluată de părinții adoptivi, a atras atenția autorităților. În cadrul Secției de investigare a infracțiunilor din Justiție a fost constituit un dosar penal ce are ca obiect cercetarea împrejurărilor prezentate în mass-media.

Ministerul Public precizează că în 21 iunie procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus începerea urmăririi penale in rem pentru infracțiuni de abuz în serviciu, fapte în legătură cu judecarea dosarului având ca obiect cererea de adopție internațională a minorei, respectiv instrumentarea dosarului penal în care procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a efectuat, la data de 21 iunie 2019, o percheziție la domiciliul asistentului maternal.

Pe de altă parte, Procurorul general al României, Bogdan Licu, a formulat o cerere de ordonanţă preşedinţială adresată Tribunalului Mehedinţi prin care a solicitat interzicerea părăsirii teritoriului României de către minora adoptată de familia situată pe teritoriul american, „până la administrarea probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie”.

O acțiune separată adresată Curții de Apel Craiova, formulată tot de procurorul general, cere revizuirea deciziei civile din data de 23 aprilie pronunțată de instanță, prin care s-a dispus încuviințarea adopției internaționale și totodată și suspendarea executării acestei hotărâri.

Această adopție riscă a fi anulată, după ce timp de ani de zile, 122 de familii din România au refuzat să o accepte pe Sorina ca pe un membru al familiei lor, asta pentru ca este de etnie romă. Pentru România Liberă, la rubrica Vocile Lumii, sociologul Gelu Duminică a exprimat câteva cuvinte grele pentru situația crudă ce continuă să se desfășoare în țara noastră:

Avem 60.000 de copii în sistemul de protecție socială care sunt ai nimănui, care primesc pastile din partea celor care ar trebui să-i îngrijească ca să adoarmă. Pastile pentru boli mintale în condițiile în care respectivii nu au boli mintale. Copii care sunt efectiv distruși pe viață. Pentru că noi vrem să păstrăm copiii în România dar fără să investim în ei într-un mod echitabil astfel încât să devină cetățeni reali. Să rămână în România ca să ce? Să cerșească prin canale? Pentru că ăsta este viitorul pe care România i-l dă. Da, la 18 ani rămâne al nimănui. Iese pe străzi cu șuturi în fund. Nu este pregătit pentru viața profesională, nu este pregătit pentru nimic. În centrele de plasament au loc violuri, au loc bătăi, au loc tot felul de chestiuni la care, din păcate, statul român este părtaș și tăinuiește mizeria de acolo

România amână aplicarea drepturilor pasagerilor din transportul feroviar. Între timp, de la Timișoara la Mangalia trenul face 24 ore

Articolul precedent

Tensiunea pulsează în PSD înainte de Congres

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual