sursa foto: jurnalgiurgiuvean.ro
FactualSpot

Cartelele prepay se vor achiziționa în continuare fără prezentarea buletinului. CCR a declarat neconstituțională OUG care reglementa condiții mai stricte

0

La sfârșitul lunii august, Guvernul Dăncilă a adoptat o Ordonanță de Urgență care se presupunea că aduce măsuri de sporire a siguranței și de îmbunătățire a metodei de localizare și identificare ale apelantului la numărul unic de urgență 112. Astăzi, Curtea Constituțională a României a declarat actul neconstituțional, așadar reglementările își încetează aplicabilitatea. 

Curtea a fost sesizată de Avocatul Poporului, Renate Weber, care a reclamat că „actul normativ afectează drepturile, libertăţile şi îndatoririle cetăţeneşti”.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a
admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2019 este neconstituțională, în ansamblul său. Curtea a reținut că Guvernul nu a motivat în cuprinsul actului normativ criticat situația extraordinară a cărei reglementare nu putea fi amânată și nici urgența
reglementării, limitându-se la a justifica oportunitatea și necesitatea reglementărilor, aspecte care nu se circumscriu criteriilor de constituționalitate prevăzute de art.115 alin.(4) din Constituție.

Ce modificări a operat OUG 62/2019

Principalele modificări aduse de Ordonanța Guvernului asupra OUG 111/2011  privind comunicațiile electronice au fost realizate prin introducerea unui nou articol, 51^1, care prevede următoarele:

Furnizarea serviciilor de telefonie destinate publicului la puncte mobile, pentru care plata se face în avans, se realizează, începând cu data de 1 ianuarie 2020, numai după ce furnizorul acestor servicii a colectat, prin intermediul unui formular în format fizic sau electronic, inclusiv prin mijloace electronice de comunicare la distanță, datele de identificare ale utilizatorului final al cartelei SIM, prevăzute la art. 4 alin. (1) pct. 55. (nume, prenume, cod numeric personal, adresa de domiciliu /adresa de reședință iar în cazul persoanelor juridice  sediul și codul unic de identificare/codul de identificare fiscală precum și  datele cu caracter personal, menționate anterior, ale reprezentantului legal al persoanei juridice). Aplicarea dispozițiilor a fost mai apoi amânată pentru data de 31 martie 2020 printr-o ordonanță a Guvernului Orban, dat fiind faptul că reglementările au fost atacate la CCR. 

Prelucrarea datelor colectate ar fi trebui să fie permisă până la împlinirea unui termen de 3 luni de la data încetării furnizării serviciului de telefonie destinate publicului la puncte mobile. La împlinirea termenului, trebuia ca datele să fie șterse sau, după caz, distruse.

Cei care la data de 31 decembrie 2019 utilizau o cartelă prepay trebuiau să comunice datele de identificare furnizorului până la data de 31 august 2020. Toate datele erau accesibile doar de către administratorul Sistemului național unic pentru apeluri de urgență. În caz de pierdere sau furt, furnizorul de servicii de telefonie trebuia să fie informat la punctele mobile pentru a înceta funcționalitatea cartelei.

OUG 62/2019 a adus modificări și completări asupra Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență. Bineînțeles că nici acestea nu mai sunt aplicabile.

Zuckerberg vs. Comisia Europeană – contradicție cu privire la cine ar trebui să reglementeze Facebook

Articolul precedent

CCR dezbate sesizarea împotriva desemnării lui Ludovic Orban ca premier în aceeași zi cu votul pentru învestirea Guvernului Orban 2.0. Evenimentele, programate pe 24 februarie

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual