sursa foto: medscape.com
FactualSpot

Carantina a fost greșit instituită, spune Curtea Constituțională. Starea de alertă nu necesită aprobarea Parlamentului. Ce efecte pot apărea?

0

Starea de alertă instituită prin Hotărârea Guvernului nu necesită aprobarea Parlamentului nici când sunt vizate mai mult de jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de pe teritoriul țării. În mod echivalent, nici prelungirea stării de alertă nu are nevoie de încuviințarea legislativului, potrivit decizie pronunțate azi la Curtea Constituțională.

Cu unanimitate de voturi, judecătorii CCR au admis sesizarea formulată de Avocatul Poporului privind excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art.4 alin.(3) și (4), art.65 lit.s), ș), art.66 lit.a), b) și c) și art.67 alin.(2) lit.b) din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Parlamentul cumulează funcțiile legislativă și executivă, cu consecința încălcării principiul separației și echilibrului puterilor în stat, au explicat magistrații CCR în comunicatul emis după încheierea ședinței. De asemenea s-ar creea un regim juridic confuz al hotărârilor de Guvern, de natură să ridice problema exceptării acestora de la controlul judecătoresc, deoarece Constituția exceptează la art 126 alin.(6) controlul judecătoresc al actelor administrative ale autorităţilor publice care privesc raporturile cu Parlamentul.

Așadar nu există fundament pentru obiecțiile făcute de PSD la momentul prelungirii stării de alertă din 16 iunie folosite ca pretext pentru a depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban după încetarea regimului de siguranță. Executivul va putea în continuare să dispună așadar prelungirea stării de alertă.

O altă decizie importantă privitoare la măsurile impuse în perioada pandemiei luată cu votul majoritar al judecătorilor constituționali ( 7 voturi pentru, 2 voturi împotrivă din partea judecătorilor Livia Stanciu și Simina Tănăsescu) spune că izolarea, carantina și internarea nu pot fi dispuse prin ordin de ministru!

Nu măsura în sine, ci modul în care au fost impuse reprezintă o încălcare a legii fundamentale.

Judecătorii au decis că norme juridice nu întrunesc cerințele de claritate și previzibilitate a legii impuse de art.1 alin.(5) din Constituție și afectează drepturi și libertăți fundamentale, așa cum sunt cele prevăzute de art.23 alin.(1), art.25 și art.26 din Constituție, fără respectarea condițiilor constituționale referitoare la restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți fundamentale.

Referitor la cei care au fost obligați să intre în carantină, izolare înainte de instaurarea stării de urgență, în baza OUG 11/2020, în funcție de explicațiile care vor fi oferite din partea magistraților CCR, ar putea exista posibilitatea acționării în instanță împotriva statului de către cei vizați, pentru a obține daune.

Deciziile CCR vor fi incidente în cazul celor care prezent sunt infectați cu coronavirus și internați în spitale: în funcție de cele dispuse de complet și numai după publicarea motivării deciziei CCR în Monitorul Oficial, aceștia vor putea fi externați dacă până la acel moment nu se va adopta o lege care să instituie obligația internării.

Tehnicile de dresaj aplicate în Thailanda elefanților din industria turismului, criticate vehement de activiștii pentru drepturile animalelor

Articolul precedent

#DosarulPieptea –> Un fost viceprimar al Capitalei, trimis în judecată de DNA pentru că a pretins 80.000 de euro pentru aprobarea construirii unui supermarket și a unui liceu privat

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual