sursa foto: pexels.com
FactualSpot

Capitala României, a doua din Europa la cheltuieli sociale privind poluarea

0

Un raport  publicat de CE Delft arată costurile sociale generate din cauza poluării la nivel european: 166 de miliarde de euro pe an. Capitala României se clasează pe locul al doilea al orașelor europene, cu costuri care se apropie de 10% din veniturile obținute într-un an, din cauza unui nivel de poluare foarte ridicat.

Costurile sociale sunt costuri care afectează bunăstarea și cuprind atât cheltuielile directe de îngrijire a sănătății (de exemplu, pentru internările în spitale), cât și impacturile indirecte asupra sănătății (de exemplu, boli precum BPOC sau speranța de viață redusă din cauza poluării aerului). Studiul a fost derulat pentru 432 de orașe europene din 30 de țări (UE27 plus Marea Britanie, Norvegia și Elveția).

În București, costurile generate de poluare pentru îngrijire ajung de peste 3.000 EUR pe cap de locuitor / an, în timp ce în Santa Cruz de Tenerife în Spania este sub 400 EUR / cap an. În multe orașe din Bulgaria, România și Polonia, costurile sociale legate de sănătate sunt cuprinse între 8-10% din veniturile obținute.

În topul orașelor cu cele mai mari cheltuieli generate din cauza factorilor de poluare sunt:Londra (11.4 miliarde de euro), Bucureşti (6.3 miliarde de euro), Berlin (5.2 miliarde de euro) şi Varşovia (4.2 miliarde de euro).

„Situaţia poate fi îmbunătăţită prin politici publice în domeniul transportului, iar oraşele pot reduce costurile prin încurajarea mobilităţii nepoluante”, a apreciat secretarul general al EPHA, Sascha Marschang.

În cadrul UE, Pactul ecologic european aduce o schimbare crucială de direcție în agenda politică europeană și expune o strategie durabilă și favorabilă incluziunii menită să îmbunătățească sănătatea și calitatea vieții oamenilor, să îngrijească natura și să nu lase pe nimeni în urmă:

  • pactul urmărește eliminarea completă a emisiilor cu efect de seră până în anul 2050
  • reducerea emisiilor cu efect de seră de până la 55% până în 2030

Comisia Europeană va începe acum să pregătească propuneri legislative detaliate cu privire la modul în care acest obiectiv poate fi atins. Comisia va revizui și, dacă este necesar, va propune revizuirea, până în iunie 2021, a tuturor instrumentelor politice relevante pentru a realiza reduceri suplimentare de emisii.

Fosta judecătoare, Camelia Bogdan a câștigat la CEDO procesul împotriva statului român. Va primi 6.000 EUR daune morale

Articolul precedent

Ridicarea imunității lui Nicolae Bănicioiu a ajuns la conducerea Camerei Deputaților. Care este procedura de urmat?

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual