sursa: realitatea.net
FactualSpot

Campaniile pentru europarlamentare au început mai repede. Cât de populiste sunt mesajele formațiunilor politice?

0

Deși etapa campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare începe oficial în data de 26 aprilie, corturile și bannerele cu devize și însemne electorale au fost deja instalate în țară. În ciuda faptului că era de așteptat să se facă referire la valorile europene comune, panourile electorale afisate pe străzile României au un mesaj național, dând întregii campanii o tentă populistă.

Despre atitudinea naționalistă, șovină și lipsită de respect față de Europa abordată de politicienii Partidului Social-Democrat în mesajul „Patrioți în Europa. România merită mai mult!”, ori seminificația Partidului Național Liberal ce denotă un soi de populism cu tentă naționalistă în bannerele “România în primul rând/ E timpul României”, puteți citi în articolul realizat de mediastandard.ro .

De asemenea, mesajele asemănătoare ale USR-PLUS și Pro România denotă lipsa experienței alegerilor parlamentare și se axează mai mult pe opoziția cu marile partide ori pe raportul dintre partid și votanții lor.

  • PRO România: „Fii şi tu alături de Victor Ponta/ Corina Creţu”
  • Alianţa 2020 USR-PLUS: „Mergem la victorie!/ Vrem o Românie fără penali şi fără hoţie/ Semnaţi ca să aveţi ce să votaţi”

Bannerele Partidului Mișcarea Populară „Uniți în Europa” sunt cel mai puțin populiste, fiind inspirate dintr-un slogan european „unitate în diversitate”.

Nu în ultimul rând, UDMR cu sloganul „Europa puternică, Transilvania prosperă” prezintă un mesaj regional cu factor mobilizator pentru bazinul electoral din Harghita, Covasna și în special Mureș și Transilvania, ce denotă naționalism local.

Prin Legea 14/2003, partidelor politice le este interzis ca prin statutul, programele, propaganda de idei ori prin alte activități pe care le organizează, să contravină prevederilor constituționale referitoare la anumite interdicții. Printre acestea se numără defăimarea țării și a națiunii, îndemnul la război de agresiune, ură națională, rasială, de clasă sau religiosă, incitare la discriminare, la separatism teritorial sau la violență publică, manifeste obscene contrare bunelor moravuri.

Totodată, partidele politice trebuie să militeze pentru respectarea suveranității naționale, a independenței și a unității statului, a integrității teritoriale, a ordinii de drept și a principiilor democrației constituționale.

În aceste condiții, deși încă nu putem vorbi despre o încălcare ale acestor norme, partidele politice din România au un comportament neloial scopului pe care îl au și anume acela de a contribui la definirea și la exprimarea voinței politice a cetățenilor, respectând, printre altele și principiile democratice (art. 8 din Constituție).

Astfel, mesajele care au o tentă anti-europeană, ne plasează într-o zonă ideologică extrem de periculoasă, care ar putea degenera foarte ușor într-una care să ducă la încălcarea unor norme legale.

#DosarulRebega –> Laurențiu Rebega, europarlamentarul trimis în judecată de DNA pentru fraudarea fondurilor europene

Articolul precedent

C.T. Popescu despre mutarea ambasadei la Ierusalim: “Declarația doamnei Dăncila începe cu o fractură logică deschisă”

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual