sursa: wall-street.ro
FactualSpot

Călin Popescu-Tăriceanu, amendat de CNCD pentru discriminare și încălcarea dreptului la demnitate al Președintelui Iohannis, în postarea în care l-a numit führer

0

Călin Popescu-Tăriceanu, președintele partidului ALDE, a fost amendat miercuri, 27 mai, de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru că a folosit termenul „Führer – specific nazismului – într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, referindu-se la președintele Klaus Iohannis.

Pe data de 16 aprilie 2020, Tăriceanu a scris în postarea de pe Facebook despre Iohannis: „Să o lase mai ușor cu amenințările că nu e Führer ci, încă, Președintele României”.

Deși în germană cuvântul este unul obișnuit, el poartă în toate limbile lumii o conotație particulară din cauza legăturii care se face automat cu Adolf Hitler, supranumit der Führer sau „Conducătorul.” Colegiul CNCD a decis, cu 7 pentru și unul împotrivă, că afirmațiile lui Tăriceanu reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate, potrivit unui comunicat de presă.

Principiul interzicerii discriminării este reglementat în Legea fundamentală, în art. 4, alin. 2, care arată că: „România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială.

Dreptul la demnitate este prevăzut în art. 72 din Noul Cod Civil: „Orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale. Este interzisă orice atingere adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane, fără consimţământul acesteia ori fără respectarea limitelor.”

Redăm, în continuare, comunicatul integral al CNCD:

Afirmațiile domnului Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, din data de 16.04.2020, comunicate prin pagina de socializare, în care a utilizat termenul de „Führer” la adresa Președintelui României reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. Afirmațiile în speță sunt următoarele:

„Pe dl Iohannis l-au lasat nervii. Cred ca izolarea nu-i prieste nici domniei sale, cum nu ne prieste nici noua. Doar asa imi explic atacul furibund la toti cei care nu sunt de acord cu instructiunile de la Cotroceni. Astazi a revenit la impartirea politicienilor. Intre buni si rai. Aia buni pot sa munceasca pentru tara. Aia rai pot doar sa dea sfaturi si in schimbul acestor sfaturi ei se aleg cu niste dosare penale.

Cum sunt absolut convins ca ma numar printre politicienii rai, ii dau cateva sfaturi:

  1. Sa o lase mai usor cu amenintarile ca nu e Führer ci, inca, Presedintele Romaniei.
  2. Sa nu mai ameninte Parlamentul pentru ca a mai facut-o Traian Basescu si nu s-a sfarsit bine pentru el.
  3. Daca incepe cu anchetele, ii sugerez sa inceapa cu cei care, in stare de urgenta, continua sa defriseze padurile si sa lase bustenii in curtea unei intreprinderi care pare ca are radacini adanci la Cotroceni. Alte teme de anchete pot fi achizitiile facute de amicii politici ai PNL care aduc masti de protectie la pret de lingou de aur. Sau cum s-a reusit exportul de muncitori in Germania in plina stare de urgenta.

De fapt, ce l-a deranjat atat de tare in Hotararea de astazi a Parlamentului? In fond, masina de vot i-a aprobat prelungirea pe toata tara a starii de urgenta. Desi nu era cazul.

Cred ca l-a deranjat faptul ca dam putere Curtii de Conturi sa controleze felul in care s-au facut achizitiile publice pe timpul starii de urgenta. El spera ca totul o sa ramana ingropat si multele milioane de euro vor aparea in campania electorala.

Probabil ca l-a deranjat si faptul ca repunem ordinea fireasca in relatia dintre Guvern si Parlament, iar Dl Orban si ai lui vor trebui sa dea raportul in fata Parlamentului si a opiniei publice si nu in gradina de la Cotroceni.

Dar cred ca cel mai tare l-a enervat decizia pe care am luat-o de a pune capat incalcarii drepturilor si libertatilor romanilor, interzicand Guvernului sa suspende aplicarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

Iar daca tot a adus vorba despre inconstienta, dl Iohannis este chiar ultima persoana din Romania care poate deschide acest subiect. Pentru ca ne aducem aminte de cum ne spunea acum vreo luna si jumatate ca coronavirusul este doar o durere in gat si putina febra si il punea pe Citu sa fuga din fata Parlamentului.”

S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 2.000 lei față de Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu. Hotărâre adoptată cu 7 voturi pentru, 1 împotrivă.

Acțiunea lui Liviu Dragnea, respinsă ca inadmisibilă de Tribunalul UE. În procesul cu Comisia Europeană a încercat să anuleze dosarul Tel Drum

Articolul precedent

O „carte de identitate digitală” este propunerea Comisiei Europene pentru a elimina birocrația și pentru a spori flexibilitatea serviciilor publice

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual