sursa foto: Facebook
FactualSpot

Călin Popescu Tăriceanu: ALDE va vota învestitura domnului Orban în fruntea viitorului Guvern

0

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că ALDE va susţine învestirea Guvernului PNL, care a fost de acord cu cerințele ALDE. Tăriceanu a anunțat că a avut 12 condiţii cu care a mers la discuţii și „Am căzut de acord asupra tuturor”, așa încât va susține Guvernul condus de Ludovic Orban.

În urma negocierilor purtate cu Partidul Național Liberal, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că: „a două întâlnire oficială pe care am avut-o în formație completă ne-a permis să finalizam discuțiile pe documentul pe care l-am prezentat la întâlnirea precedentă, cu cele 12 cerințe pe care noi le-am formulat. Am căzut de acord asupra tuturor, fie că este vorba de formula Guvernului monocolor, fie că este vorba de zonă economică unde am convenit asupra necesității unor investiții.

Am discutat și astăzi am finalizat. Concluzia ca atare este că împreună cu colegii mei ne vom prezența în față Biroului Permanent Executiv al ALDE unde vom susține ca Biroul să dea vot în favoarea învestiturii domnului Orban în fruntea viitorului Guvern. Aceasta este propunerea pe care o facem.”

Liderul ALDE a mai menționat că sunt 25 de parlamentari ALDE care susţin Guvernul, prin urmare există „25 de voturi certe”.

S-a anunţat în Camera Deputaţilor reconstituirea grupului ALDE. Facem eforturi şi în Senat”, a mai afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Fiind întrebat dacă, în acordul convenit, există mențiuni cu privire la menținerea Secției speciale pentru investigarea magistraților, Tăriceanu a răspuns că „secția nu figurează explicit în acordul cu PNL, dar acolo va figura cerința fără OUG pe justiție”. Călin Popescu Tăriceanu este de părere că: „Secția specială e mai bine să funcționeze în forma actuală decât în subordinea DNA.”

Pentru ca noul Guvern să poată fi învestit, sunt necesare minimum 233 de voturi în Parlament. PNL are 96 de voturi, la care se adaugă 25 de voturi certe de la ALDE și grupul minorităților naționale (17 membri la Camera Deputaților).

Așa cum a arătat avocatul Vlad Soare, modalitatea în care poate fi înlăturat PSD este doar dacă își asumă guvernarea toți ceilalți. Acesta este calculul matematic. Aceasta este compoziția politică a Parlamentului și așa o să rămână până la noile alegeri parlamentare.

Ludovic Orban urmează să susțină ultimele runde de negocieri cu partidele parlamentare care au susținut moțiunea de cenzură marți și miercuri. Orban se întâlnește marți cu ALDE, PMP, UDMR și USR, iar miercuri va avea o ultimă discuție cu Pro România.

 

Harta interactivă și lista cu secțiile de votare în străinătate pentru alegerile prezidențiale, publicate de MAE

Articolul precedent

Raportul MCV se anunță a fi cea mai dură reacție din ultimii 10 ani asupra sistemului judiciar al României

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual