sursa foto: greymuzzle.org
FactualSpot

Câine împușcat mortal dintr-o mașină. Scene de groază pe o șosea din Maramureș

0

Un câine aflat pe drumul naţional ce leagă Maramureş de Bucovina a fost împuşcat sâmbătă, dintr-un autoturism care circula pe şosea, de un bărbat de 69 de ani. Un reprezentant al Asociației Anima Pro Terra care se afla în zonă, Daniel Vereș, a anunțat imediat Poliția, prin apel la 112, în jurul orei 14.00.

Ulterior, Asociaţia Anima Pro Terra a publicat pe Facebook un mesaj în care anunța incidentul, avut loc la aproape 5 kilometri de Borșa: „Doi voluntari ai asociaţiei noastre au fost martorii unor scene îngrozitoare alături de fiul lor de doar 6 ani, care este încă în stare de şoc. Se aflau la aproximativ 5 km de Borsa (MM) şi într-o curbă au văzut un Logan roşu oprit care a împuşcat mortal o căţelulă pe şosea pe un drum public, nu în pădure!!!!). Voluntarii noştri au sunat imediat la 112, însă făptaşul a luat cadavrul şi a plecat!

Inițial, Poliţia a constatat la fața locului că bărbatul era paznic de vânătoare autorizat, cu dreptul de a împuşca câinii fără stăpâni, fiind exceptat de la sancțiuni, incidentul având loc pe raza fondului de vânătoare, însă, ulterior, IPJ Maramureș a arătat, într-un comunicat, că ar fi comis mai multe infracțiuni: uz de armă fără drept și uciderea animalelor, cu intenție, fără drept, pentru care se aplică concursul de infracțiuni.

Urmare a verificărilor efectuate de politiștii maramureșeni, cu privire la bărbatul de 69 de ani, care în cursul acestei zile ar fi împușcat un câine în Pasul Prislop, vă informăm că, din cercetarea preliminară au rezultat suspiciuni rezonabile, referitoare la comiterea infracțiunilor de uz de armă letală sau interzisă, fără drept, prevăzută și pedepsită de art. 343 alin. 1 Cod Penal și uciderea animalelor, cu intenție, fără drept, prevăzută și pedepsită de art. 25 alin.1 lit. a din Legea nr.205/2004, cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod Penal.

Cercetările continuă în această cauză, în cadrul unui dosar penal instrumentat sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus. Mulțumim cetățenilor care au semnalat acest caz și au sprijinit polițiștii în clarificarea situației de fapt.”

Codul penal pedepsește infracțiunea de uz de armă, fără drept, în art. 343, alin. 1, Cod Penal: „Uzul de armă letală sau interzisă, fără drept, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 3 ani.”

Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor reglementează obligațiile deținătorilor de animale, și anume:

  • Obligația de a avea un comportament lipsit de brutalitate față de acestea, de a asigura condițiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute, precum și de a nu le părăsi sau izgoni (art. 4)
  • Deținătorilor de animale le este interzis să aplice tratamente rele, precum: lovirea, schingiuirea și alte asemenea cruzimi.

Prin rău tratament, conform legii, se înțelege comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, maltratarea și supunerea animalelor la eforturi inutile, precum și neasigurarea condițiilor minime necesare vieții și bunăstării acestora. De asemenea, tot legea arată că prin cruzime față de animale se înțelege: a) omorârea animalelor, cu intenție.

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă: a) uciderea animalelor, cu intenție, fără drept, mai spune Legea 205/2004 (art. 25, alin. 1, lit. a).

Manifestații în Polonia pentru independența justiției. Magistrații din Uniunea Europeană au protestat, în semn de solidaritate

Articolul precedent

MAE: România monitorizează îndeaproape evoluțiile din Orientul Mijlociu, în urma recunoașterii doborârii avionului ucrainean de către Iran

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual